De Hongaarse premier Viktor Orban - Foto Shutterstock

De Hongaarse premier Viktor Orban - Foto Shutterstock

Uncategorized

Viktor Orban wil nieuwe alliantie van rechtse partijen in Europa

Wim De Smet

De Hongaarse premier Viktor Orban wil een nieuwe alliantie van rechtse partijen in Europa tot stand brengen. Orban en zijn partij Fidesz stapten gisteren uit de Europese Volkspartij (EVP), na jarenlange strubbelingen.

Een dag na dat veelbesproken vertrek uit de EVP lanceert Orban op zijn Facebook-pagina een opmerkelijke oproep aan de rechtse Europese partijen. De EVP is volgens de Hongaarse premier geannexeerd door de linkerzijde. “Er is geen verschil meer tussen de EVP en de linkse partijen op vlak van migratie, familiewaarden en nationale soevereiniteit, de grote kwesties van deze tijd”, schrijft hij. “Ook onze taak is nu duidelijk. We moeten nu een Europese democratische rechtse vleugel opbouwen zonder de EVP.”

Volgens Orban moet die nieuwe alliantie de thuisbasis zijn voor alle Europese burgers die geen ongebreidelde migratie en multiculturaliteit willen. Hij wil ook niet meestappen in wat hij de “waanzin van de LGBT+-beweging” noemt. Hij doet ook een oproep voor meer soevereiniteit voor de naties en het beschermen van de christelijke tradities van Europa.

175 zetels

De EVP telt na het vertrek van Fidesz nog altijd 175 zetels en blijft de grootste fractie in het Europees parlement. De fractie telt vooral christendemocratische en conservatieve partijen, waaronder CD&V. Ter rechterzijde van de EVP bevinden zich nog twee fracties: de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) met 61 zetels en de fractie Identiteit en Democratie (ID) met 75 zetels. Zowel de N-VA als het Nederlandse Forum voor Democratie (FvD) behoren tot de ECH-fractie. Tot de ID-fractie behoren onder meer Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National en de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

2 gedachten over “Viktor Orban wil nieuwe alliantie van rechtse partijen in Europa”

  1. Dat Orban vluyg naar de ECH-fractie komt!! Daar is hij meer dan welkom!!!
    En laat alle andere “” rechtse ” partijen stoven in hun vet, zeker Verhofstadt!!!
    Leve Orban!!!! Leve Fidesz!!!

Plaats een reactie

Delen