Gedenkmonument in het metrostation Maalbeek. Foto Shutterstock

Gedenkmonument in het metrostation Maalbeek. Foto Shutterstock

Uncategorized

Vlaams Belang verwijt Belgische staat laksheid inzake islamterreur

Simon Segers

 

Naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen op 22 maart 2016 in Brussel trok een delegatie van Vlaams Belang vandaag naar het metrostation in Maalbeek. De partij verwijt de Belgische staat “een gebrek aan efficiënt optreden tegen jihadisten”.

Een uur na de zelfmoordaanslagen in de vertrekhal van Zaventem ontplofte in een metro die enkele seconden voordien was vertrokken uit metrostation Maalbeek een derde bom. In totaal lieten daarbij 32 mensen het leven. De daders niet meegerekend. Vandaag trok een delegatie van Vlaams Belang met onder meer Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere, Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere en Europees Parlementslid Tom Vandendriessche naar het metrostation in Maalbeek om er een krans neer te leggen ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Heksenjacht op “extreem-rechts”

Volgens het Vlaams Belang heeft de politiek geen lessen getrokken uit de aanslagen.

“De laksheid waarmee men met gevaarlijke extremisten omgaat, is onvoorstelbaar. Het afgelopen jaar sloegen islamistische terroristen niet minder dan 8 keer toe in Europa. Maar in België doet men alsof er niets aan de hand is”, zei De Brabandere.

“Van de acht aanslagen in 2020 zijn er vijf gepleegd door daders die al bekend stonden voor radicalisme. In vier gevallen zat de dader eerder al achter de tralies voor terrorisme of ander geweld. Dan zou men in het belang van onze veiligheid deze mensen toch beter achter de tralies houden? Niets is minder waar. In België zijn er 398 mensen op vrije voeten die de voorbije vijf jaar als geradicaliseerde gevangenen geklasseerd stonden. En in haar jaarverslag van 2019 gaf de Staatsveiligheid toe dat 45 procent van alle extremisten die in 2020 vrij zouden komen, nog radicaal was of bereid tot geweld.”

Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere treedt De Brabandere bij:

“Terwijl islamfundamentalisten hier vrij rondlopen, verspillen staatsveiligheid en het politieke establishment kostbare tijd en energie aan een denkbeeldig gevaar van ‘extreemrechtse jongeren’. Politieke correctheid is blijkbaar belangrijker dan onze veiligheid. Op die manier is het jammer genoeg niet ondenkbeeldig dat er binnen onafzienbare tijd een nieuwe aanslag in België zal plaatsvinden. Men zal alvast niet kunnen zeggen dat het Vlaams Belang niet tijdig aan de alarmbel heeft getrokken.” 

Vanavond verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in VTM nieuws nog dat er recent nog verschillende meerderjarigen zijn opgepakt die concrete plannen voor een aanslag beraamden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Vlaams Belang verwijt Belgische staat laksheid inzake islamterreur”

  1. Willekeurig aanslagen plegen op burgerbevolking is crimineel en toch doen alle oorlogvoerende partijen het. Het is nooit anders geweest. België en de Navo waren de eersten om in Syrië en Irak bommen te droppen in gebieden die de IS controleerde. De IS nam (voorspelbaar) weerwraak en Zaventem en Brussel, om die twee plaatsen te citeren, droegen de gevolgen van bellicistische regerings beslissingen. Het leed wat wij in het Midden-Oosten veroorzaken door bombardementen op civiele infrastructuur laat ons onverschillig en het oorlogsleed (terreuraanslagen) waarvan wij het slachtoffer worden raakt ons uiteraard zeer diep. Er is een constante in de oorlogsvoering en de daarmee gepaarde terreur: politieke beslissers over leven en dood, oorlog en vrede, lopen praktisch nooit gevaar.

Plaats een reactie

Delen