Anke Vandermeersch (Vlaams Belang) (Photonews)

Anke Vandermeersch (Vlaams Belang) (Photonews)

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil algemeen hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes

Pieter Van Berkel

Vlaams Belang pleit voor een invoering van een algemeen hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes in de publieke ruimte. Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag dient de VB-fractie in het Vlaams Parlement daartoe een voorstel tot resolutie in.

“Als er één bedreiging is voor de emancipatie van de vrouw in onze samenleving, dan is het wel de sluipende islamisering met als voornaamste instrument de hoofddoek”, zegt Vlaams Parlementslid en hoofdindiener van het voorstel Anke Van dermeersch. “De hoofddoek druist fundamenteel in tegen de vrouwenemancipatie waar vrouwen in het Westen zo lang voor gestreden hebben.”

Hoofddoekdwang

Van dermeersch wijst op de dwang die volgens haar gepaard kan gaan met het dragen van de hoofddoek, en de seksuele en seksistische component ervan. “In de islamitische moraal is het respecteren van de voorgeschreven sluierplicht een belangrijk bewijs van zedigheid“, klinkt het. “Bij seksuele delicten wordt binnen de islam immers doorgaans de verantwoordelijkheid op een perverse manier in de schoenen geschoven van vrouwelijke slachtoffers die zich zogezegd onvoldoende zedig kleden of gedragen.”

Het voorstel werd ondertekend door andere vrouwelijke Vlaams Belang-Parlementsleden. Zij vragen de regering om het hoofddoekenverbod in te voeren in de publieke ruimte om minderjarige meisjes te beschermen tegen “hoofddoekdwang”.

De partij hoopt dat het voorstel aanleiding zal geven tot een debat over de problematiek. Daarbij wordt verwezen naar uitspraken van sp.a-voorzitter Conner Rousseau (sp.a), die ook de mogelijkheid opperde om een hoofddoekenverbod voor meisjes jonger dan 16.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vlaams Belang wil algemeen hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes”

Plaats een reactie

Delen