Vlaams Belang wil dat Bpost CEO Jean-Paul Van Avermaet zelf stap opzij zet: "Bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk"

Foto: Jean-Paul Van Avermaet (L), Nathalie Dewulf (R). PhotoNews. Vlaams Belang wil dat Bpost CEO Jean-Paul Van Avermaet zelf stap opzij zet: "Bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk"

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil dat bpost-CEO Van Avermaet stap opzij zet: “Bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk”

Kristof Luypaert

Wanneer valt het doek voor Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet?  Na de teleurstellende jaarresultaten die Bpost dinsdagavond moest publiceren, verloor het aandeel woensdag bijna een vijfde van zijn waarde. Dat is een bijzonder slecht resultaat. Ook de bedrijfswinst van 281 miljoen euro wat meer dan 10% minder is dan vorig jaar bleef ver onder de verwachtingen van analisten. Volgende week dinsdag verschijnt de CEO in een hoorzitting in de Kamer. Voor Vlaams Belang Kamerlid Nathalie Dewulf die het Bpost dossier opvolgt is de maat vol. Dewulf wil dat CEO zelf opstapt. “Ander en beter”, klinkt het scherp.

Het Vlaams Belang wil de malaise bij bpost dringend een halt toeroepen. “De bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). “Om hierin nog verandering te kunnen brengen, dringt een vervanging van de verantwoordelijke zich op. Nieuwe bezems vegen schoner.”

Het mandaat van Jean-Paul Van Avermaet die als CEO op 13 januari 2020 is aangesteld begon al onder donkere wolken. Van Avermaet die eerder aan het hoofd stond van Group 4 was verre van onbesproken. Zo opende de Belgische Mededingingsautoriteit al een onderzoek tegen de man wegens mogelijke prijsafspraken tussen verschillende beveiligingsfirma’s.

Zelfs het Amerikaanse ministerie van Justitie startte een onderzoek. “Dat roept heel wat vragen op over het functioneren van de huidige CEO van bpost”, oordeelt Nathalie Dewulf. “Er is immers het grote strategische belang van Radial, het e-commercebedrijf van bpost in de Verenigde Staten.”

Nathalie Dewulf (VB): “We zullen de CEO verzoeken de eer aan zichzelf te houden en op te stappen”

Maar meer nog dan de lopende onderzoeken in de sector van de beveilingsfirma’s die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de CEO en Bpost hangen, baart Van Avermaets wanbeleid het Vlaams Belang zorgen. De partij is daarmee zeker niet alleen. “De jaarcijfers zijn slecht, de beurswaarde crashte, de postkantoren zijn verlieslatend, de werkdruk voor het personeel ligt veel te hoog en verschillende kaderleden weigeren om nog verder met Van Avermaet samen te werken”, vervolgt Dewulf. Er stapten ook al een heleboel medewerkers op kaderniveau zelf op die de bui wellicht al voelen hangen.

“Maar vooral de klanten van bpost zijn de dupe van de gang van zaken.  Al een jaar komt de postbode nog amper twee keer per week langs met niet urgente post. Terwijl dat vroeger dagelijks gebeurde. Reclameblaadjes zijn in het vierde kwartaal minder bedeeld. Voorts verhoogde de prijs van de postzegels fors en wil men de oude postzegels afschaffen. Nochtans was eerder beloofd dat de consument deze nog verder zou kunnen gebruiken.”

“Iedereen herinnert zich ook nog de rampzalige pakjesbedeling tijdens de tweede coronagolf”, herinnert Dewulf. “Bpost kon de overvloed van pakjes niet verwerken. Het verschil met postNL kon niet groter zijn. Aan de kostprijs van de verzending zal het alleszins niet gelegen hebben, die is inmiddels flink duurder.”

Dinsdag 16 maart komt de Kamercommissie voor Overheidsbedrijven samen. “Normaal gesproken komt Paul Van Avermaet daar zijn plannen toelichten”, legt Dewulf uit die besluit: “In deze omstandigheden zal het natuurlijk eerder over zijn toekomst als CEO gaan. De commissie kan hem evenwel niet afzetten, dat komt de Raad van Bestuur van bpost toe. Maar voor het Vlaams Belang is het genoeg geweest. We zullen Van Avermaet verzoeken de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.”

Nathalie Dewulf (VB) tijdens een hoorzitting met BPOST CEO Jean-Paul Van Avermaet op 06/10/2020?
(Foto: Philip Reynaers / Photonews)

Hoelang houdt topman Jean-Paul Van Avermaet nog stand?

Bpost lijdt commercieel onder een nooit geziene terugval van de brievenpost. Het volume daarvan nam af met 12 procent tegenover de vorige jaren. En in de periode tussen maart en mei, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis was die daling zelfs 20 procent minder brieven verstuurd. De brieventak, toch jarenlang de cash-cow van Bpost zag een derde van de winst in rook opgaan.

Dat de Bpost geen dagelijkse brievenbedeling meer doet zal ten vroegste de komende jaren besparingen opleveren. Maar tegelijk is dat natuurlijk een forse serviceafname tegenover de klant.

Ook op een meeting met analisten maakte Van Avermaet geen al te beste beurt. Hij kondigde er een volumedaling van 9 à 11 procent aan maar zei te “hopen dat de daling niet zo groot zal zijn. Bpost miste de steile groei in de pakjesmarkt. Door de coronacrisis ging het aantal pakketten wel fors de hoogte in waardoor in de Benelux bijna de helft meer omzet uit pakjesbedeling is gerealiseerd met een positief effect op de winst.

Maar in het vierde kwartaal ging Bpost glansrijk onderuit. Concurrenten zoals PostNL daarentegen leverden goede resultaten terwijl Bpost  zelf leed onder de tweede lockdown begin november. Van Avermaet en zijn bedrijf waren onvoldoende voorbereid op een tweede lockdown en bovendien moest Bpost extra kosten maken in de pakjesafdeling door uitzendkrachten en onderaannemers aan te nemen. Waar de concurrenten hun winst opnieuw zagen herstellen zakte de bedrijfswinst bij Bpost met 13 procent in het vierde kwartaal.

Uit jaarverslag blijkt dat CEO zijn verklaringen over de G4S-affaire moest wijzigen

Ook intern slaagde Van Avermaet er niet in de probleemdossiers in de kiem te smoren. Zijn positie blijft onder druk staan wegens het onderzoek naar mogelijke kartelvorming bij zijn oud-werk­gever, het beveiligingsbedrijf G4S.

Uit het jaarverslag van Bpost blijkt zwart op wit dat de CEO een slecht figuur sloeg bij zijn interne verdediging en zijn verklaringen tegenover de raad van bestuur moest wijzigen. De raad van bestuur eiste in september vorig jaar al volledige transparantie van de CEO.

Diezelfde raad van bestuur noemde het antwoord van de eigen CEO later ‘ontoereikend’. De door de politiek gedomineerde raad van bestuur die verdeeld is besliste besliste mogelijke interne opvolgers te beoordelen. Een externe zoektocht kwam er niet. Een deel van de raad van bestuur wil Van Avermaet buiten. De slechte jaarresultaten spelen alvast in het nadeel van de CEO.

Minister Petra De Sutter: “Ik krijg nog steeds de boodschap dat ze geen elementen hebben om vertrouwen in de CEO op te zeggen”

De politieke voogdijminister Petra De Sutter (Groen) toonde zich vooral erg besluiteloos en benadrukte vooral dat het een zaak is van de raad van Bestuur. Niettemin heeft de Belgische staat als grootste aandeelhouder van Bpost er wel alle belang bij dat er snel orde op zaken komt.

Petra De Sutter zei deze week nog in Het Laatste Nieuws: “Ik wil dat de Raad van Bestuur zijn verantwoordelijkheid neemt en ik krijg nog steeds de boodschap dat ze geen elementen hebben om het vertrouwen in de CEO op te zeggen. Ik zal, als vertegenwoordiger van de meerderheidsaandeelhouder, wel blijven hameren op de mogelijke imagoschade die bpost kan leiden. Als er nieuwe elementen zouden zijn, of de CEO komt zijn transparantieverplichting niet na, kan dat zijn positie doen kantelen.”

Dinsdag mag Van Avermaet verschijnen voor de parlementaire commissie Overheidsbedrijven. Meestal is de CEO dan vergezeld van de voorzitter van de Raad van Bestuur. Maar dat lijkt nu niet het geval te zullen zijn.

Het is niet in die commissie dat over het lot van Van Avermaet zal beslist worden bevestigt ook N-VA Kamerlid Michael Freilich aan PAL NWS: “Maar het wordt zijn beslissende gevecht. Als hij het parlement niet kan overtuigen dat hij ondanks de omstandigheden de juiste man is om bpost terug op
het spoor te zetten, zal het zéér moeilijk zijn om CEO te blijven.”

Zowel Vlaams Belang als N-VA zullen alvast in die hoorzitting de CEO het vuur aan de schenen leggen. Hamvraag blijft of de Groene minister van Overheidsbedrijven zich nog lang kan blijven verschuilen achter de raad van bestuur. Want finaal is toch de Belgische belastingbetaler samen met de overheid een van de grootste slachtoffers als de koers van Bpost verder in elkaar zou zakken.

https://twitter.com/MichaelFreilich/status/1369609114721091587?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen