Vlaams Parlement (Photonews)

Vlaams Parlement (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Parlement keurt vriendenerfenis en nulbelasting voor goede doelen goed

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een hervorming van de erf- en schenkbelasting goedgekeurd. Er komt een ‘vriendenerfenis’, waarmee een deel van de erfenis fiscaal voordeliger nagelaten kan worden aan vrienden, en er komt een nultarief voor goede doelen.

De hervorming treedt op 1 juli 2021 in werking. Het tarief voor de eerste schijf van 15.000 euro wordt verlaagd van 25 procent naar 3 procent. Het maximale nettovoordeel zal 3.300 euro bedragen.

Nultarief voor goede doelen

Het fiscaal voordeel van het duolegaat wordt afgeschaft en vervangen door een verlaging van de erf- en schenkbelasting voor goede doelen, van respectievelijk 8,5 en 5,5 procent, naar nul procent. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) hoopt dat de hervorming mensen zal aanzetten om meer aan goede doelen na te laten. “Mensen die nu schenken of nalaten aan goede doelen weten dat elke eurocent naar het goede doel zelf zullen gaan, omdat die goede doelen er geen belastingen meer op moeten betalen”, zegt Diependaele.

Verschillende goede doelen, zoals Kom op tegen Kanker en het Rode-Kruis-Vlaanderen, reageren “verheugd” op de hervorming.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen