Claire Tillekaerts (Photonews)

Claire Tillekaerts (Photonews)

Uncategorized

Vlaamse export daalde vorig jaar met 8,1 procent

Pieter Van Berkel

Vlaamse bedrijven hebben vorig jaar 298 miljard euro aan goederen uitgevoerd, 8,1 procent minder dan 2019. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade.

Het gaat om de sterkste daling sinds het crisisjaar 2009, toen de export terugviel met 17 procent. In 2019 was er al een daling van 1,5 procent. Die daling viel toen terug te schrijven aan handelsconflicten en protectionistische maatregelen.

Grote boosdoener in 2020 is de coronapandemie. In het eerste kwartaal was er al een daling van 1,5 procent, gevolgd door een daling 21,4 procent in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal was er een daling van 8,8 procent. In het vierde kwartaal was er 0,4 procent minder export dan in 2019.

De verbetering in het laatste kwartaal wordt toegeschreven aan een ‘brexit-effect’, waarbij Britse importeurs voorraden begonnen aan te leggen uit vrees voor problemen na de brexit. In november steeg de export naar het Verenigd Koninkrijk met 30,2 procent. In december steeg dit met 42,6 procent. Uiteindelijk bleef het jaarverlies van de export naar het Verenigd Koninkrijk hierdoor beperkt tot 6,48 procent.

Positief effect op handelsbalans

Dat de invoer meer terugliep dan de uitvoer, namelijk met 10 procent, had een positief effect op de handelsbalans. Deze bedroeg 17,3 miljard euro, een record.

Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, zegt dat het verlies aan uitvoer minder drastisch is dan gevreesd werd. “Veel Vlaamse bedrijven hebben kansen benut, onder andere door de meervraag naar specifieke, veelal innovatieve en hoogtechnologische, producten”, zegt Tillekaerts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen