Vlaamse Regering gaf in 2020 circa 3,3 miljard euro uit aan ondersteunende coronamaatregelen

Foto: PhotoNews. Vlaamse Regering gaf in 2020 circa 3,3 miljard euro uit aan ondersteunende coronamaatregelen

Binnenland politiek

Vlaamse Regering gaf in 2020 circa 3,3 miljard euro uit aan ondersteunende coronamaatregelen

Kristof Luypaert

De coronacrisis duurt nu inmiddels al een jaar. Alle regeringen waren genoodzaakt ondersteunende maatregelen te nemen om de pil te helpen verzachten. Ook de Vlaamse Regering tastte al diep in de buidel zo maakte Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele bekend. “Wanneer we alle corona-uitgaven van 2020 bij elkaar optellen, komen we uit op iets minder dan 3,3 miljard euro.”

Diependaele benadrukt dat de Vlaamse Regering in deze crisis “haar verantwoordelijkheid heeft opgenomen”.

Minister-president Jan Jambon benadrukt dat niet alleen de Vlamingen, maar ook de ondernemers een stevige ondersteuning kregen: “Van die 3,3 miljard ging ruim 1,8 miljard naar ondernemingen in de vorm van premies en beschermingsmechanismen”, bevestigt Jambon.

Die waren erop gericht om de liquiditeit van de Vlaamse bedrijven op peil te houden. Die steun zal ook de volgende maanden behouden blijven waarbij zal gefocust worden op de zwaar getroffen sectoren.

Daarbij denkt men aan de horeca en de evenementensector. “Maar los daarvan wil de Vlaamse Regering vanaf nu de focus verleggen naar maatregelen die gericht zijn op het versterken van de solvabiliteit van onze ondernemingen”, verduidelijkt Jambon.

Diependaele (N-VA): “De Vlaamse overheid heeft de komende jaren nog minstens 1 miljard euro klaar staan voor kapitaalparticipaties en achtergestelde leningen

Dat betekent een andere manier van werken. Het gaat niet langer over premies en subsidies, maar over geld dat ter beschikking wordt gesteld. Na verloop van tijd zal men dat in principe terugbetalen aan de Vlaamse overheid.

“De Vlaamse overheid heeft de komende jaren nog minstens 1 miljard euro klaar staan voor kapitaalparticipaties en achtergestelde leningen. Met bovendien 1,5 miljard euro aan waarborgcapaciteit. Wetende dat deze middelen een hefboomeffect hebben op nog veel grotere bedragen aan bancaire kredieten, private investeerders en particulier spaarkapitaal, bieden we zo toch al voor vele miljarden aan extra vermogen voor onze Vlaamse bedrijven”, zegt Jambon.

Met dit meersporenbeleid focust de Vlaamse Regering er op om de negatieve effecten van de corona-veiligheidsmaatregelen op te vangen. De regering wil zo een duidelijk signaal aan ondernemers geven. “Meer dan de helft van onze corona-uitgaven ging naar de hinder- en compensatiepremies en het Vlaams Beschermingsmechanisme”, aldus minister Diependaele.

“Denk maar aan de kappers, de horeca of de niet-essentiële winkels die in 2020 de deuren moesten sluiten. Het totaalbedrag voor deze ondersteuning in 2020, was 1,88 miljard euro. Een grote hap, maar wel een belangrijke uitgave. We konden het als Vlaamse Regering niet maken om deze ondernemingen aan hun lot over te laten. We wilden ondernemers duidelijk het signaal geven: we got your back! Mochten deze winkels (veelal kleine zelfstandigen) over de kop gegaan zijn, zou er in Vlaanderen een sociaal bloedbad ontstaan zijn. Met de ondersteuning van die ondernemingen hebben we ook de werkzekerheid van de werknemers kunnen garanderen.”

87,2 miljoen euro extra via noodfonds naar lokaal verenigingsleven

Met het corona-noodfonds wilde de Vlaamse Regering vooral het lokale verenigingsleven helpen. “De coronacrisis treft de sectoren cultuur, jeugd en sport zwaar. Om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan, besliste de Vlaamse Regering om hen in 2020 eenmalig 87,2 miljoen euro ter beschikking te stellen” laat minister Diependaele weten. “Er is ook vrijwel onmiddellijk beslist om subsidies te blijven uitbetalen, ook al zouden organisaties daar vanwege corona geen prestaties tegenover kunnen zetten”, zegt minister-president Jambon.

“Ook voor armoedebestrijding kregen de steden en gemeenten 15 miljoen euro. Die bijkomende financiering was bedoeld om de lokale besturen in staat te stellen de uitdagingen op het vlak van lokale armoedebestrijding ten gevolge van de coronapandemie aan te gaan”, aldus nog minister Diependaele.

Meer dan half miljard euro naar Welzijn en Volksgezondheid.

Meer dan een half miljard euro besteedde de Vlaamse Regering aan Welzijn en Volksgezondheid. “Die middelen werden voornamelijk ingezet om de gezondheidscrisis onder controle te houden en de maatschappelijke noden adequaat op te vangen. We voorzagen extra middelen voor ouderenzorg, kinderopvang, contact tracing, beschermend materiaal en sneltesten, verhoogden de gezinsbijslag armoedebestrijding en lanceerden de consumptiebonnen. Kortom, we probeerden zo goed mogelijk te voldoen aan de maatschappelijke noden van de Vlamingen”, verduidelijkt minister Diependaele.

Het was van belang om vooral snel te werken. Ondernemers hadden acuut een tekort aan liquide middelen. De ondersteuningsmechanismen waren er allemaal op gericht om die nodige centen zo snel als mogelijk tot bij de ondernemers te krijgen. Onvermijdelijk hield dat ook in dat controles post factuum zouden moeten gebeuren. “Dat betekent natuurlijk dat onterecht uitgekeerde steun wordt teruggevorderd”, besluit minister Diependaele.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen