Vlaamse werkgevers niet akkoord met mystery calls Vivaldi-regering: "Niet de juiste manier om discriminatie te bestrijden"

Foto: Illustratief. Shutterstock. Vlaamse werkgevers niet akkoord met mystery calls Vivaldi-regering: "Niet de juiste manier om discriminatie te bestrijden"

Uncategorized

Vlaamse werkgevers niet akkoord met mystery calls Vivaldi-regering: “Niet de juiste manier om discriminatie te bestrijden”

Kristof Luypaert

Werkgeversorganisatie Voka is niet te spreken over de plannen van de federale regering. De regering-De Croo wil mystery calls en praktijktests doorduwen in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. De regering gaat uit van een “voorafgaandelijk wantrouwen tegenover ondernemers”, aldus Voka.

Vorige vrijdag keurde de regering een voorontwerp van wet goed, waardoor de arbeidsinspectie zal kunnen optreden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, door inspecteurs toe te laten om praktijktests en zelfs mystery calls uit te voeren.

Concreet zullen inspecteurs bijvoorbeeld zelf kunnen solliciteren en nagaan of er sprake is van discriminatie via zogenaamde mystery calls. Die techniek is bijzonder omstreden omdat ze in principe uitgaat van ‘uitlokking’. Zo zullen ze een sollicitatiebrief kunnen uitsturen, in naam van bijvoorbeeld iemand met autochtone achtergrond, of in naam van iemand met allochtone achtergrond.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is geen voorstander van de wetswijziging. “Het federale voorstel lijkt uit te gaan van een voorafgaandelijk wantrouwen tegenover ondernemers. Door de overheid uitgevoerde mystery calls zijn niet de juiste manier om discriminatie te bestrijden”, aldus Voka. De werkgeversorganisatie onderschrijft wel de manier van werken van de Vlaamse regering, die uitgaat van zelfregulering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen