Voorlopig bewindvoerder Let's Go Urban bevestigt: "Ik ken die facturen en die zitten ook in mijn eindverslag"

Sihame El Kaouakibi tijdens persconferentie van 22 februari 2021. Gregory Van Gansen/PhotoNews

Binnenland politiek

Voorlopig bewindvoerder Let’s Go Urban bevestigt: “Ik ken die facturen en die zitten ook in mijn eindverslag”

Kristof Luypaert

Zondagavond onthulde VTM-onderzoeksjournalist Faroek Ozgünes in VTM-nieuws dat Sihame El Kaouakibi een zestal facturen ter waarde van minimum 55.000 euro zou vervalst hebben. VTM vroeg een reactie aan El Kaouakibi maar kreeg die niet. Net voor het journaal van zeven plaatste het geschorste Open Vld parlementslid wel een filmpje op Facebook waarin ze ongemeen hard uithaalde naar VTM, maar ook naar de voorlopig bewindvoerder die ze beschuldigde van lekken uit het dossier. De facturen die gisteren door VTM getoond zijn maken deel uit van het eindverslag, bevestigt de voorlopige bewindvoerder.

In een persbericht wijzen de advocaten van El Kaouakibi de beschuldigingen van VTM Nieuws van de hand. “Er is geen sprake van vervalsing”, is de stelling van advocaat Mounir Souidi.

Nochtans kon VTM Nieuws zes facturen inzien ter waarde van een bedrag van ca. 55.000 euro die de vzw Let’s Go Urban bij de stad indiende. Het gaat om facturen van Point Urbain. Dat is de vennootschap die intussen het faillissement heeft aangevraagd. Via Point Urbain huurde El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen de eventlocatie JJ House. VTM zag facturen die zouden aangepast zijn voor ze zijn ingediend bij de stad Antwerpen.

De ‘beruchte’ keuken is op maat gemaakt en geïnstalleerd bij JJ House

Op de facturen zijn onder meer namen van leveringsadressen aangepast en er zijn bepaalde zaken verwijderd. Volgens gerechtsjournalist Faroek Özgünes vormt dit het bewijs dat subsidies bestemd voor Let’s Go Urban zijn aangewend voor investeringen bij het JJ House. Op hetzelfde moment dat LGU subsidies ontvangen had voor renovatiewerken aan het Urban Center op het Kiel vonden er immers ook renovatiewerken plaats bij JJ House.

Een van de facturen die VTM gisteren toonde betreft een factuur van 1878,07 euro, afkomstig van een reclamebedrijf uit Aartselaar dat print en belettering doet. De factuur gaat over de naamplaatjes die aan de ingang van JJ House hangen. Een andere factuur betreft dan weer geplaatste ramen. Op de factuur die bij stad Antwerpen is ingediend bleek de straatnaam ‘Hoogstraat’ verwijderd.

VTM toonde onder meer ook het bouwplan van de ‘beruchte’ keuken zoals die geleverd en geplaatst zou zijn bij JJ House. Dat bewijsstuk valt in elk geval moeilijk te rijmen met de verdedigingslijn van El Kaouakibi druk. Tot nu toe is altijd verklaard dat JJ House die keuken enkel in bewaring had gehouden. Er zou ook een soort ‘bruikleencontract’ over zijn opgemaakt. El Kaouakibi beweert dat die keuken zich nog altijd bij JJ House bevindt. Daarvan zijn ook een aantal foto’s online geplaatst.

Volgens onze informatie is de keuken inmiddels opnieuw uitgebroken. Vragen om die keuken bij JJ House te gaan bekijken zouden steeds zijn afgewimpeld.

Verdedigingslijn rond ‘bruikleencontract’ wankelt

In een reactie aan Belga haalt de advocaat van El Kaouakibi, Mounir Souidi scherp uit naar voorlopig bewindvoerder Mr. Annemie Moens. Volgens de advocaten maken de bevindingen die VTM presenteerde deel uit van een rapport van voorlopig bewindvoerder van Let’s Go Urban, Annemie Moens.

“Een rapport dat eerstdaags door de ondernemingsrechtbank zal worden behandeld maar nu dus al op redacties circuleert, wat onaanvaardbaar is”, zegt hij. “Dit rapport is uiterst eenzijdig opgesteld, het presenteert veronderstellingen als feiten en bevat belangrijke fouten. Deze zullen op de gepaste manier voor de bevoegde autoriteiten aangetoond worden.”

Als reactie op de aangepaste leveringsadressen verwijst de advocaat opnieuw naar het bestaan van een ‘bruikleencontract’. Zo beweert Meester Souidi dat “het aanpassen van het leveringsadres strookt met de reeds gegeven uitleg dat de producten in bruikleen werden gegeven aan en geplaatst werden in het JJ House, maar eigendom waren en bleven van de vzw”.

Daar zouden ze volgens de advocaten van El Kaouakibi na het opleveren van de nieuwbouw van Let’s Go Urban uiteindelijk ook effectief naartoe gaan. “Dit is ook expliciet voorzien in de bruikleenovereenkomst. Deze overeenkomst laat geen enkele twijfel open over het feit dat de aangekochte goederen eigendom zijn en blijven van de vzw. Er is daarom geen sprake van een vervalsing en op geen enkele manier van het afwenden van subsidies.”

Stad Antwerpen staat open voor doorstart voor LGU

Ongeacht het bestaan of de rechtsgeldigheid van zo’n bruikleenovereenkomst staat het volgens onze bronnen vast dat de keuken die op maat is ontworpen wel degelijk geïnstalleerd is in JJ House. Het is nu aan de rechtbank om te oordelen over de geloofwaardigheid van het verhaal. Het blijft minstens ongebruikelijk dat men een keuken, betaald met subsidies van LGU, eerst op maat laat maken voor en installeert bij het JJ House, ‘in afwachting’ van een latere verplaatsing naar LGU. De factuur dateert immers van 2018.

In een videoboodschap op Facebook haalt El Kaouakibi intussen zelf hard uit naar bewindvoerder Annemie Moens. “Het gaat om documenten waar we al weken op wachten om ze in de rechtbank te behandelen, maar die nu dus wel op de redactie van VTM liggen. We weten dat de bewindvoerster meerdere malen met de pers gesproken heeft, en dit is niet alleen ongehoord, maar ook onethisch. Er wordt wederom verwarring gezaaid over de aankopen voor de nieuwbouw van Let’s Go Urban.”

Annemie Moens bevestigde ons dat haar eindrapport recent is overgemaakt aan alle betrokken partijen, dus zowel aan El Kaouakibi als aan de ontslagnemende leden van de raad van bestuur. Dinsdag oordeelt een rechtbank in Tongeren over het beroep dat door El Kaouakibi is aangesteld tegen de aanduiding van een voorlopig bewindvoerder. “Ik ken die bewuste facturen en ze maken inderdaad deel uit van mijn eindverslag”, klinkt het.

Doorstart met El Kaouakibi in raad van bestuur politiek onhaalbaar

De kans is bijzonder groot dat de opdracht van Moens opnieuw zal verlengd worden. Als dat niet gebeurt zou El Kaouakibi, die nog steeds lid is van de raad van bestuur van LGU die recent drie nieuwe leden heeft aangeduid opnieuw de touwtjes in handen krijgen bij LGU. Die raad van bestuur heeft overigens recent het aangeboden ontslag van El Kaouakibi ‘geweigerd’.

Uit goede bron vernamen we dat het stadsbestuur van de stad Antwerpen nog steeds blijft zoeken naar een constructieve oplossing om de activiteiten van LGU verder te zetten. Dat El Kaouakibi zich blijft vastklampen aan haar zitje in de raad van bestuur bemoeilijkt die situatie aanzienlijk. Zonder de subsidies van de stad kan LGU niet langer overleven. Als blijkt dat subsidies ten onrechte elders zijn aangewend kan de stad in principe ook juridisch (een deel van) de subsidies terugvorderen. Dat laatste zou meteen het faillissement van de vzw LGU betekenen. Zo hard zou de stad Antwerpen het wellicht niet willen spelen.

In de praktijk ziet het er wel naar uit dat als El Kaouakibi het voortbestaan van haar geesteskind LGU nog een kans wil geven ze wellicht eerst zelf een stap terug zal moeten zetten. Vanavond belooft alvast een boeiende Antwerpse gemeenteraad te worden. Gemeenteraadslid Sam Van Rooy (VB) zal het stadsbestuur interpelleren over de toekomstplannen met Let’s Go Urban.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Voorlopig bewindvoerder Let’s Go Urban bevestigt: “Ik ken die facturen en die zitten ook in mijn eindverslag””

  1. “Als blijkt dat subsidies ten onrechte elders zijn aangewend kan de stad in principe ook juridisch (een deel van) de subsidies terugvorderen. Dat laatste zou meteen het faillissement van de vzw LGU betekenen. Zo hard zou de stad Antwerpen het wellicht niet willen spelen.” ???? Halo……dus voor de stad Antwerpen mag men frauderen met belastinggeld zonder consequenties!!

  2. Uiteindelijk komt haar Vietnamese vriendin de laatste weken weinig voor in het verhaal. In extremis zal alle schuld van de fraude op deze worden afgewenteld.

Plaats een reactie

Delen