Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde (74) overleden

Foto: Facebook. Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde (74) overleden

Binnenland politiek

Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde (74) overleden

Redactie Binnenland

Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde (74) is donderdagavond overleden in het O.L.V.-ziekenhuis in Aalst. Van den Eynde sukkelde al een tijdje met hartproblemen en onderging op 15 februari nog een chirurgische ingreep.

Francis Van den Eynde groeide op in Brussel en liep er ook school. Na zijn studies ging hij aan de slag bij een verzekeringsmakelaar. Als jongeman werd hij actief in de Vlaamse Beweging en de Volksunie-afdeling van Brussel. Hij maakte later vooral naam als voorman van de rechts-nationalistische groep Voorpost.

Gents boegbeeld

Zoals velen van zijn strekking, scheurde Van den Eynde zich af van de Volksunie in 1977. Hij was intussen naar Gent verhuisd, maar dat zijn geboortestad een derde gewest werd, was voor hem onaanvaardbaar. Hij sloot zich aan bij de Vlaamse Volkspartij van Lode Claes, die een jaar later zou samensmelten met de VNP van Karel Dillen tot het Vlaams Blok.

Van den Eynde werd in 1988 voor het Vlaams Blok verkozen in de gemeenteraad van Gent, een mandaat dat hij 24 jaar zou behouden. Bij de grote doorbraak van het Vlaams Blok op 24 november 1991, werd hij verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In de Kamer viel Van den Eynde op door zijn redenaarstalent en grote belezenheid. Hij zetelde er 19 jaar en was ook ondervoorzitter van deze instelling van 1999 tot 2001. 

Van den Eynde was tot 2010 het Gentse boegbeeld van zijn partij. Dat jaar werd hij 64 en besloot niet meer deel te nemen aan de parlementsverkiezingen. Hij bleef wel gemeenteraadslid tot 2012.

Breuk met de partij

In 2011 leidde een oplopend geschil over de samenstelling van de het lokale bestuur er toe dat Van den Eynde en een aantal andere Gentse mandatarissen van zijn partij een aparte fractie gingen vormen onder de naam ‘Belfortploeg’. Hierdoor kwam ook zijn relatie met enkelen van de partijtop in het gedrang. Van den Eynde werd, na een verdeelde stemming in de partijraad, op 27 juni 2011 uit het Vlaams Belang gezet.

De verwijdering van Van den Eynde uit het Vlaams Belang had grote gevolgen. Enkele weken later was de kwestie de aanleiding voor het opstappen van voormalig partijvoorzitter Frank Vanhecke. Verschillende andere topfiguren volgden later.

Van den Eynde liet de partijpolitiek daarna achter zich, maar bleef actief in de Vlaamse Beweging. Hij publiceerde regelmatig opiniebijdragen in ‘t Pallieterke en op Doorbraak. 

Francis Van den Eynde laat een vrouw en vier volwassen kinderen achter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

1 gedachte over “Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde (74) overleden”

  1. Francis Van den Eynde. Een Vlaamse icoon/patriot heeft ons verlaten. Ik genoot ooit het voorrecht hem toevallig te ontmoeten in Gent. Een aangename herinnering die ik blijf koesteren. Vaarwel Francis, met oprechte dank en waardering voor uw loyaliteit en inzet voor de Vlaamse zaak. Mijn innige deelneming aan de familie waarmede ik de gevoelens van rouw deel.

Plaats een reactie

Delen