"Oerliberaal" Vincent Van Quickenborne: "Dat dreigen met boetes deed ik niet met veel goesting"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Photo News

Uncategorized

Vorig jaar 437 coronabesmettingen vastgesteld bij Belgische gedetineerden

Anton Schelfaut

Vorig jaar zijn er in ons land 437 coronabesmettingen vastgesteld bij gedetineerden. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft opgevraagd bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Daarnaast hebben in totaal 706 personeelsleden ziekteverlof genomen, 22 andere gingen in quarantaine.

Uit het antwoord van minister Vincent Van Quickenborne op een parlementaire vraag van Theo Francken blijkt dat vorig jaar 437 gedetineerden een positieve coronatest hebben afgelegd. Het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) registreerde ook het aantal personeelsleden dat in ziekteverlof en in quarantaineverlof is geweest. Daarbij ging het respectievelijk om 706 en 22 medewerkers.

“Corona opvolgen in de gesloten centra en gevangenissen is een helse opdracht”, vertelt Francken aan onze redactie. “Ik dank het personeel dat ze hun best doen om zich aan de regels te houden en deze ook te laten toepassen door de bewoners, ook al is dat niet eenvoudig.”

Maatregelen

Francken wilde ook weten welke maatregelen er werden getroffen na deze besmettingen. “Wanneer een gedetineerde of medewerker een positieve test aflegt, wordt onmiddellijk een contactopsporing gestart”, legt Van Quickenborne uit.

Verder worden gedetineerden ook onmiddellijk in medische isolatie geplaatst. “Er zijn hiervoor zeer gedetailleerde procedures voorzien en er is aangepast beschermingsmateriaal voor zowel de gedetineerde als het personeel. (…) Bij een interne uitbraak kan een gevangenis of een deel ervan in lockdown worden geplaatst. Personeelsleden worden door hun huisarts of door de arbeidsarts in quarantaine geplaatst”, aldus de minister.

“Het regime in de gevangenissen wordt zoveel als mogelijk afgestemd op de beslissingen van het Overlegcomité en de aanbevelingen van Sciensano”, gaat de minister verder. “In geval van een ernstige uitbraak ‘buiten’, worden alle tafelbezoeken opgeschort. Dit was het geval zowel tijdens de eerste als de tweede golf. (…) Momenteel mogen er één volwassene (die elke vier weken kan wijzigen) en 2 kinderen op bezoek komen. Er is geen fysiek contact toegestaan en er staan plexischermen op de tafels. Het mondmasker mag enkel afgenomen worden wanneer iedereen aan de tafel zit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen