Vrouw komt terecht onder politievoertuig na duw agent in burger: massaal protest na 'politiegeweld' bij coronaprotest in Den Haag

Foto: Twitter. Vrouw komt terecht onder politievoertuig na duw agent in burger: massaal protest na 'politiegeweld' bij coronaprotest in Den Haag

Uncategorized

Vrouw belandt tegen politiebusje na duw agent in burger: Nederland protesteert tegen ‘politiegeweld’ bij coronamanifestatie in Den Haag

Kristof Luypaert

Bij een coronaprotestactie op het Malieveld in het Nederlandse Den Haag deden zich vandaag meerdere incidenten voor. Zo is een vrouw tegen een aanrijdend politievoertuig geduwd door een agent in burger. Ook sloegen enkele agenten een betoger enkele keren met een wapenstok op het hoofd, nadat die al op de grond lag en onder bedwang was van een politiehond. Op sociale media is de woede over het politieoptreden bijzonder groot. Ook FvD partijleider Thierry Baudet reageerde al met afschuw op de beelden.

De betoging had toestemming voor maximaal 200 deelnemers gekregen. Maar er daagden vandaag meer dan duizenden manifestanten op die protesteerden tegen het coronabeleid van het gevallen kabinet van Marc Rutte (VVD). De burgemeester van Den Haag liet daarop het terrein ontruimen en de politie zette daarbij onder meer de cavalerie, het waterkanon en politiehonden in.

Volgens diverse getuigenissen op sociale media verliep het protest vreedzaam. PAL NWS heeft op dit ogenblik weet van een drietal ernstige incidenten. Intussen krijgt de politie interventie kritiek vanwege Forum voor Democratie. “Ook internationaal ziet men: Nederland was een vrijheidslievend land. Maar met de VVD-lockdown verwordt Nederland tot een autoritaire staat”.

Politie Den Haag: “Man is aangehouden omdat hij agenten aanviel met een stok”

Bij een eerste incident werd een man, die zo zegt de politie de agenten bedreigde met een stok, zwaar toegetakeld door agenten met een wapenstok. De man werd geïmmobiliseerd door de politiehond maar omklemde met zijn beide handen de bek van de politiehond.

Daarop sloeg een agent meerdere keren met de wapenstok, vol op de schedel van de man, terwijl die op de grond lag. In politiekringen is het algemeen geweten dat het gebruik van een wapenstok op het hoofd van manifestanten strikt verboden is. De politie van Den Haag reageerde inmiddels op enkele filmpjes die circuleren op Twitter en die inmiddels reeds meer dan 150.000 keer bekeken zijn.

“Op dit moment circuleert er een video op social media waarin een man op het Malieveld wordt aangehouden. Daarbij werd geweld gebruikt. De aanleiding voor zijn aanhouding is op het filmpje niet te zien. Hij werd aangehouden omdat hij agenten aanviel met een stok.”

Wanneer u de beelden hierboven bekijkt is te merken dat er twee incidenten zijn waarbij twee verschillende mannen worden gearresteerd. Bij één daarvan slaat een agent meerdere malen op het hoofd van de man.

In een reactie preciseert de Politie van Den Haag dat een man de agenten met een stok heeft bedreigd.

Politieagent in burger duwt vrouw tegen aanrijdend politiebusje

Een ander incident wordt door sommigen omschreven als een “poging tot doodslag”. Diverse beelden die circuleren tonen hoe twee politiebusjes arriveren. Uit het eerste busje stappen een aantal agenten in burger uit. In Nederland ook ‘romeo’s’ genoemd. De laatste agent die uit het busje stapt duwt vervolgens een vrouw die komt aangewandeld bruusk vooruit. Door de duw komt ze tegen een ander aanrijdend politiebusje terecht en wordt ze weggekatapulteerd.

Foto: Twitter. Een agent schermt het bebloede hoofd van een betoger af. Nadat die enkele rake stokken met de wapenstok kreeg.

De agent in kwestie stopt even om naar de vrouw te kijken, maar vervolgens lijkt het erop of hij zijn weg gewoon vervolgt. Over de toestand van de vrouw is momenteel niets bekend. Al is op de beelden ook te zien dat ze na de aanrijding nog zelf kan rechtkrabbelen.

Ook de Nederlandse mainstreammedia liggen zwaar onder vuur. Op dit ogenblik is er nog geen enkel nationaal medium dat melding gemaakt heeft van de incidenten bij de nationale media.

Foto: Twitter. Agenten houden de man die geboeid op de grond ligt in bedwang.

Joost Niemoller reageerde op Twitter alvast bijzonder scherp. “Steeds meer beelden van compleet gestoord geweld door de politie op het Malieveld.Zijn de Nederlanders aangeschoten wild?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen