Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Foto Shutterstock.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vrouw sleept Frankrijk voor rechter omdat ze “volgens rechter fout maakte door seks te weigeren”

Ruben Notteboom

Een vrouw sleept de Franse staat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nadat ze een rechtszaak in beroep verloor omdat de rechter vond dat ze “een fout maakte door geen seks te hebben met haar echtgenoot.”

Het begon allemaal in 2018. Een man stapte naar de rechter om eenzijdig een scheiding aan te vragen, waardoor de vrouw geen recht zou hebben op hun gemeenschappelijk bezit omdat zij zogezegd alle schuld van het falen draagt. Zijn argument was simpel: de vrouw weigert seks te hebben met hem, dus “voldoet ze niet aan de plichten van een echtgenote.”

Man kreeg gelijk in beroep

De rechter gaf de man ongelijk. Hij oordeelde dat een huwelijk geen seksuele dienstbaarheid impliceert en dat de vrouw geen wettelijke verplichting had om seks te hebben. Daarbovenop had de vrouw ook een reden om het niet meer te doen met haar 64-jarige echtgenoot. Ze heeft namelijk last van haar gezondheid, hoewel ze in principe geen reden zou moeten hebben om geen seks te willen.

De man ging in beroep en een jaar later gaf een tweede rechter hem wel gelijk. “Ze maakte een grove fout door te weigeren met haar echtgenoot naar bed te gaan,” klonk het. Het Hof van Cassatie bevestigde deze uitspraak, waardoor het huwelijk dus op basis van hun seksleven werd beëindigd in het voordeel van de man.

Frankrijk voor rechter: “Nu mag verkrachting binnen het huwelijk blijkbaar”

Dat pikt de vrouw echter niet. Samen met enkele organisaties voor de Rechten van de Mens sleept ze de Franse staat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In een gezamenlijk persbericht zijn ze scherp: “Indien het weigeren van seks als fout beschouwd wordt, wordt er gezondigd tegen het recht van vrouwen om al dan niet in te stemmen. Indien het Hof ons gelijk heeft, kunnen we eindelijk duidelijk een punt zetten achter de archaïsche, middeleeuwse interpretatie van burgerlijk recht dat momenteel verkrachting binnen het huwelijk toelaat.”

Volgens een onderzoek van die organisaties worden 47% van alle verkrachtingen momenteel gepleegd door de (ex-)echtgenoot van het slachtoffer. Verkrachting binnen het huwelijk is dus een vaak voorkomend fenomeen dat ze hopen te bestrijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Vrouw sleept Frankrijk voor rechter omdat ze “volgens rechter fout maakte door seks te weigeren””

  1. Bij een huwelijkscontract hoort nog steeds de plicht normale ongedwongen seksuele relaties te hebben met elkaar en deze ook te beperken tot elkaar. Daartegenover staat wel dat men niet gerechtigd is deze plicht zelf af te dwingen en de seksuele penetratie met de echtgeno(o)t(e) op te dringen. Want een dergelijke handeling, zou vandaag de dag wel kwalificeren als verkrachting.

Plaats een reactie

Delen