VVD blijft grootste partij, D66 en FVD grootste stijgers: JA21 en Partij voor de Dieren in Tweede Kamer

Foto: Sigrid Kaag (D66). Photonews. VVD blijft grootste partij, D66 en FVD grootste stijgers: JA21 en Partij voor de Dieren in Tweede Kamer

Uncategorized

VVD blijft grootste partij, D66 en FvD grootste stijgers: ook JA21 en pro-Europese Volt komen in Tweede Kamer

Kristof Luypaert

Op basis van de laatste exitpoll van Ipsos blijven de Nederlandse liberalen van de VVD de grootste partij in de Tweede Kamer met 35 zetels. Dat is een winst van 2 zetels. De grote verrassing is D66 die met Sigrid Kaag als lijsttrekker met 26 zetels (+7) de tweede partij van Nederland wordt. De PVV van Geert Wilders verliest twee zetels, maar blijft met 18 zetels de derde partij. Daarnaast valt het op dat het politieke landschap er versplinterd uitziet en dat de radicaal-linkse partijen op verlies staan.

Ook Forum voor Democratie (FvD) zit in het kamp van de winnaars. De partij van Thierry Baudet zou eindigen op 8 zetels (+6). Het CDA valt terug op 14 zetels (-5) en ook de radicaal linkse partijen SP en Groen-Links (-6) staan op zwaar verlies en houden elk nog 8 zetels over.

De PvdA zou stabiel blijven op 9 zetels. Maar het zijn vooral Groen-Links en SP die in de klappen delen. De linkse partijen verliezen elk zes zetels. Dat is bijna de helft van hun verkozenen. Ze zakken van 14 naar 8 zetels. Vooral voor de partij van Jesse Klaver (GL) is dat een zwaar verlies.

Er zijn ook een aantal verrassende winnaars. FvD, dat twee zetels had, verviervoudigt het aantal verkozenen en eindigt wellicht op 8 zetels. Ondanks de interne twisten die de partij in volle aanloop naar de verkiezingen deed imploderen, lijkt Thierry Baudet door de Nederlandse kiezer toch te zijn beloond.

Als de exitpoll van Ipsos voor de NOS het goed heeft zouden er ook vier nieuwe partijen hun intrede doen in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren komt in de exitpoll op 5 zetels. De pro-Europese Volt-partij zou 3 zetels halen. JA21, dat een afscheuring is van FvD, zou 4 verkozenen halen. Daarnaast zijn er twee partijen die één verkozene halen. Dat zijn Bij1 van Sylvana Simons en de BoerBurgerBeweging 1.

Deze cijfers betreffen enkel een indicatief en voorlopig resultaat, op basis van de peiling. U moet rekening houden met een foutenmarge van twee zetels.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen