Een vleermuis. Foto Shutterstock.

Een vleermuis. Foto Shutterstock.

Uncategorized

WHO blijft bij vleermuizen als waarschijnlijke coronabron

Ruben Notteboom

Na een onderzoek van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, blijven experten erbij dat Covid-19 hoogstwaarschijnlijk van vleermuis op mens is overgesprongen. Een laboratoriumlek wordt ‘zeer onwaarschijnlijk’ genoemd. Het is nog onduidelijk hoe het virus precies is overgesprongen. De eerdere theorie rond de Wuhanmarkt en illegale vleesverkoop, wordt ook in vraag getrokken. Er werden namelijk coronagevallen gevonden die geen contact hebben gehad met de markt voor de eerste grote uitbraak.

Het onderzoek beschrijft vier mogelijke situaties. Het meest waarschijnlijke is en blijft de dierlijke oorsprong, zoals al vanaf het begin werd beweerd. De vleermuis wordt opnieuw als schuldige aangewezen, maar de vraag blijft hoe het virus dan bij de mens is beland.

Een tussengastheer?

De eerste theorie beweerde dat het virus naar de mens is gekomen door consumptie, zoals vleermuizensoep. Dat wordt echter betwist omdat er gevallen ontdekt zijn die niets met de markt te maken hebben. Er is wel een verklaring die momenteel plausibeler is volgens het rapport: een tussengastheer.

Bij de vleermuizen is namelijk een verwant coronavirus ontdekt. Verwant betekent echter niet hetzelfde, want er is een evolutionair gat tussen onze variant en de vleermuizenvariant van tientallen jaren. Daarom geloven verschillende experten nu dat er een tussenschakel was, een tussengastheer als het ware. Het virus zou dus van vleermuis op ander dier overgesprongen zijn en dan pas op de mens. Het blijft mogelijk dat het virus direct is overgesprongen, maar het is onwaarschijnlijker.

Dat idee zou nog niet zo gek zijn. In Denemarken werd eind 2020 namelijk een nieuwe variant vastgesteld. Het virus zou namelijk van mens op de lokale nertsen zijn overgesprongen. Onder de nertsen muteerde het virus dan opnieuw. Daarna sprong het opnieuw over van nerts op mens.

China zou tegenwerken

Daarnaast werd ook een mogelijk laboratoriumlek onderzocht, maar die theorie wordt als ‘extreem onwaarschijnlijk’ bestempeld. Er blijven echter nog veel vragen hangen rond dit onderzoek. Daarnaast zou de Chinese overheid tegenwerken volgens sommigen. De officiële publicatie van het rapport laat namelijk nog steeds op zich wachten en zou pas ‘een dezer dagen’ online komen. Dat vinden enkele critici verdacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “WHO blijft bij vleermuizen als waarschijnlijke coronabron”

  1. De waarschijnlijkheid dat het virus is gelekt uit een door Fauci gesponsord lab, zal uiteraard door het door China gecontroleerde WHO ontkent worden. Het beste bewijs van de mogelijkheid hiervan zijn FB, Twitter en co die elke berichtgeving hieromtrent censureren.

  2. Ha, ha, ha, ze mochten in het hol van de leeuw een kijkje komen nemen, máánden nadat alle bewijs meer dan waarschijnlijk al deskundig werd verwijderd. Kijk, zeker zullen we het nooit weten, maar de Chinese communisten kennende weten we dat er totaal geen kans is de échte waarheid te weten te komen.

Plaats een reactie

Delen