Zondag referendum over verbod gezichtsbedenking in Zwitserland, inclusief boerka’s

Foto Shutterstock: Zondag referendum over verbod gezichtsbedenking in Zwitserland, inclusief boerka’s

Uncategorized

Zondag referendum over verbod gezichtsbedekking in Zwitserland, inclusief boerka’s

Ruben Notteboom

Zondag organiseert Zwitserland een referendum over het verbod op gezichtsbedekking. Indien de Zwitsers ja kiezen, zal ook de boerka of nikab illegaal worden in het land. Dat zorgt voor ongerustheid bij de islamitische gemeenschap. Eerste peilingen wijzen erop dat een meerderheid het verbod zal steunen. Het is niet de eerste keer dat door een referendum religieuze symbolen uit het openbare leven verbannen worden. Zo voerde een referendum in 2019 een verbod in om minaretten te bouwen.

Het voorstel is vorig jaar al geïntroduceerd, maar uitgesteld wegens de coronapandemie. In 2017 was er al genoeg steun om het referendum te eisen. Het verbod is niet specifiek tegen moslims gericht, maar tegen gezichtsbedekking in het algemeen met uitzondering van een mondmasker. Met dat verbod willen voorstanders gewelddadige protesten of gemaskerde hooligans bij het voetbal tegengaan. In de media en onder politici spreekt men desalniettemin toch eerder over een ‘boerkaverbod’.

Walter Wobmann
(Foto: WikiPedia)

“Gezichtsbedekking staat symbool voor een extreme, politieke islam die steeds prominenter wordt in Europa

Walter Wobmann, parlementslid voor de Zwitserse Volkspartij (SVP), zegt dat het tonen van je gezicht traditie is en een uiting van fundamentele vrijheden. “Gezichtsbedekking staat symbool voor een extreme, politieke islam die steeds prominenter wordt in Europa. In Zwitserland is daar geen plaats voor,” klinkt het. De initiatiefnemers benadrukken dat religieuze gezichtsbedekking vrouwenonderdrukking symboliseert. En dat heeft geen plaats in een vrije maatschappij. Daarnaast zal het verbod helpen criminaliteit en hooliganisme te bestrijden.

Tegenstanders noemen het verbod ‘islamofoob’ en vrezen dat het verbod de anti-islamitische gevoelens zou kunnen versterken. Daarnaast vinden ze het juist een beperking van de vrijheid dat er kledingvoorschriften worden opgenomen in de grondwet. Ook de toeristische sector loopt niet warm voor het verbod, omdat vele toeristen uit de Arabische wereld komen. Zwitserland is niet het eerste land om de boerka te verbieden. Ook in ons land is het illegaal, net als in Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken. Ook in andere niet-Europese land geldt een boerkaverbod. Dat is onder meer het geval in Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkije, Algerije, Tunesië en Marokko.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen