gewezen premier Sophie Wilmes. Foto Shutterstock

gewezen premier Sophie Wilmes. Foto Shutterstock

Uncategorized

1 miljoen per jaar om personeel ex-ministers te betalen

Wijnand Meeus

Na hun ministerschap is het voor de gewezen ministers nog toegestaan om vijf jaar lang op de kosten van de staat twee medewerkers in dienst te houden. Zelfs Philippe De Backer (Open Vld), die nu bestuurder is bij fintechbedrijf Unifiedpost en dus niet meer in het parlement zetelt, heeft nog altijd één medewerker. Het kostenplaatje zou oplopen tot meer dan 1 miljoen euro per jaar.

Wanneer een minister ontslag neemt, mag hij of zij op kosten van de staat dus nog twee medewerkers in dienst houden gedurende de volgende regeerperiode. Dat betekent dus dat de federale overheid dit personeel nog vijf jaar moet uit betalen. Dat kost hen 112.152,30 euro per gewezen minister per jaar. Dat komt dus uit op meer dan 1 miljoen euro kosten per jaar.

Slechts twee gewezen ministers van de regering-Wilmes maken geen gebruik van de regeling uit 2001. Enkel Marie-Christine Marghem (MR) en François Bellot (MR) maken geen gebruik van de regeling. Opvallend is dat er zelfs geen vereiste is dat de gewezen minister nog een politieke functie uitvoert. Philippe De Backer (Open Vld), die nu bestuurder is bij fintechbedrijf Unifiedpost, heeft nog altijd één medewerker. Nog opvallender is dat Didier Reynders (MR), die nu Eurocommissaris van Justitie is, ook nog altijd gebruikt maakt van de federale regeling voor één voltijdse baan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

6 gedachten over “1 miljoen per jaar om personeel ex-ministers te betalen”

  1. Als je zelf over je loon en extra’s mag beslissen ….je zou toch gek zijn dit niet te doen? Waarvoor ga je anders in de politiek dan zakkenvullen en baantjes regelen?
    In NL heet dat ‘het pluche’ en ‘de baantjescarrousel’. Je zorgt dat een bedrijf een contract krijgt of stemt bepaalde wet met voordeel en na je politieke carrière zit je in de raad van bestuur tot …

  2. Dit is het gevolg van de ‘ministeriële kabinetten’. Blijkbaar vertrouwt een minister zijn medewerkers van zijn ministerie onvoldoede en vormt hij zijn eigen partij-getrouw-team. Alle partijen maken zich daar schuldig aan. Het is ook een kwestie van sommige partijleden te belonen met een jobke. Weinig aan te doen!

  3. We zitten gewoon opgezadeld met een OVERAANTAL aan ministers en wat ermee vandoen heeft. Meestal zijn ze dan nog onbekwaam ook: zie hoe de Corona-krisis werd aangepakt. Een regelrechte schande en onbegrijpelijk dat de brave Vlaming dat steeds bijft slikken!

  4. Hahaha, allemaal braaf blijven belasting afdokken en zeker niks in het zwart laten doen of zelf doen om dergelijke farce ten bate der politieke vriendjes te kunnen blijven financieren

Plaats een reactie

Delen