Het Europees Parlement in Brussel (Shutterstock)

Het Europees Parlement in Brussel (Shutterstock)

Uncategorized

16-jarigen kunnen vanaf 2024 stemmen in EU-verkiezingen

Pieter Van Berkel

In 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen stemmen in de Europese Parlementsverkiezingen. Dat schrijft De Morgen.

De verlaging van de kiesleeftijd is een paradepaardje van Groen en Open Vld en zit vervat in het federale regeerakkoord. Het plan maakt deel uit van het luik ‘democratische vernieuwing’, waarmee men het vertrouwen in de politiek wil herstellen. Men hoopt ook dat de bezorgdheden van jongeren meer gewicht krijgen in de besluitvorming.

“Positieve keuze”

“Het is een ronduit positieve keuze: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties”, vindt Kristof Calvo (Groen).

“Onze 16-jarigen hebben al veel rechten en plichten”, zeggen Egbert Lachaert en Patrick Dewael (Open Vld). “Ze mogen werken en dus ook belastingen betalen, maar ze mogen niet stemmen. Dat is niet logisch.”

De kiesleeftijd voor de andere verkiezingen blijft vooralsnog op 18 jaar. Om die leeftijd aan te passen moet de grondwet gewijzigd worden. De regeringspartijen hebben geen tweederdemeerderheid in de Kamer om dat te doen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “16-jarigen kunnen vanaf 2024 stemmen in EU-verkiezingen”

  1. Dan hoop ik dat Calvo en Lachaert er ook mee akkoord gaan dat ze ook worden behandeld als volwassenen wanneer deze jongeren,die nog groen achter de oren zien, zich te buiten gaan aan vernielingen,plunderingen,vechtpartijen en alle andere strafbare feiten?Als ik de beelden zie op de sociale media van bv Het Terkameren bos,de studententrein uit Louvain-la-Neuve,de plunderingen te Brussel…..hebben ze meer rechten dan plichten!Bij Open VLD noemen ze dat “Gewoon Doen” en bij Groen hanteren ze de norm van dat “Alles mag maar NIETS moet”! Zijn Calvo en Lachaert hun exit naar het Europese parlement aan het voorbereiden?Veel van die jongeren zouden er beter voor zorgen dat ze een diploma op zak hebben.

  2. SOS Blauw-Groen fascisme. Sinds wanneer hebben kinderen van 16 jaar de wijsheid in pacht? Of is het bij OVLD en Groen te doen om de politieke onschuld van onze jeugd uit te buiten en te manipuleren om hun electoraal verlies te compenseren? Gaan ze binnenkort via het onderwijs de scholieren aan de tand voelen om de politieke opinies van de ouders te achterhalen?

Plaats een reactie

Delen