Bart Somers (Photonews)

Bart Somers (Photonews)

Binnenland politiek

27.000 zelftests per week voor personeel Vlaamse overheid

Kristof Luypaert

Het personeel van de Vlaamse overheid zal 27.000 zelftests per week krijgen. Daarnaast lanceert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) ook nog een afzonderlijk raamcontract waarmee steden en gemeenten zelftests voor het gemeentepersoneel kunnen aankopen. Voor alle Vlaamse steden is het aantal zelftests op 51.000 week geraamd, meldt het kabinet-Somers maandag.

De Vlaamse regering wil nu ook zelf volop inzetten op zelftests, naast de klassieke PCR-tests en de sneltests die al langer bestaan. Bij de zelftests zijn geen hulpverleners nodig: burgers kunnen ze zelf afnemen en nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus.

Er is niet voor gekozen om de gehele bevolking op die manier te testen, omdat het om een momentopname blijft gaan. Wel kunnen ze een belangrijke rol spelen in sectoren waar thuiswerk onmogelijk is, klinkt het.

Minister Somers voorziet daarom in zelftests voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid. Ook lanceert hij een raamcontract voor de Vlaamse steden en gemeenten. “Volgens de teststrategie zou een personeelslid zich twee keer per week moeten testen”, zegt Somers in het persbericht. “Het gaat dan in de eerste plaats over de personeelsleden die niet van thuis kunnen werken.”

Voor de Vlaamse overheid komen er zo 27.000 zelftests per week. Voor de lokale besturen wordt het aantal op 51.000 per week geschat. Toch benadrukt Somers dat de teststrategie niets verandert aan de huidige maatregelen en verplichtingen.

“Zelftests vervangen geen andere coronamaatregelen. Telewerk blijft de norm, maar voor functies waar thuiswerk onmogelijk is, kunnen zelftests nuttig zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen door besmettingen sneller vast te stellen. Naast de massale vaccinatie zullen zelftests nodig zijn om uit deze crisis te geraken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “27.000 zelftests per week voor personeel Vlaamse overheid”

  1. Waar ze “de mensen” toch mee bezig kunnen houden…. Ik zou Somers en Co aanraden een cursus “objectief en logisch denken” te gaan volgen want dat hebben ze hard nodig. En niet alleen de Open VLD adepten, er zijn er nog méér die er een beroep van hebben gemaakt naast de feiten te kijken. .

  2. Onmogelijk, de islamofiele Kalief van Meccalen-aan-de-Dijle heeft het te druk met zijn allochtoon kiespubliek naar de mond te praten met Links-Liberale PoCo-Loge propaganda

Plaats een reactie

Delen