Uncategorized

400 Maoïsten lokken Indiase veiligheidsdiensten in hinderlaag

Redactie Buitenland

Zaterdag zijn minstens 22 mensen van de Indiase veiligheidsdiensten omgekomen in Centraal-India (Chhattisgarh). Leger en politiediensten waren bezig aan een operatie tegen geweld van Maoïstische rebellen, toen ze zelf in een hinderlaag werden gelokt. Minder dan 2 weken geleden werd in dezelfde regio ook al een bus door een bom getroffen. Ook toen kwamen 5 militairen om het leven.

Op het Indisch subcontinent zijn bij ons vooral de Nepaleese Maoïsten berucht (Foto: Photonews)

Zaterdag konden maar liefst 400 Maoïsten de veiligheidsdiensten in een hinderlaag lokken. Van 3 zijden werden de Indiase troepen ingesloten en met automatische wapens onder vuur genomen. Eerder vandaag kwam de overheid met een dodental van 5 militairen, maar later op de dag werd dat aantal naar minstens 22 bijgesteld. Er zijn daarnaast ook 30 zwaargewonden en nog steeds heel wat vermisten.

De rebellen zouden zo’n dozijn slachtoffers kennen volgens overheidsbronnen. Bij het offensief wisten de guerrilla’s heel wat aanvalswapens buit te maken.

De Maoïstische guerrilla (Naxalieten) is al zo’n 50 jaar actief in India, vooral dan in Noordoostelijk en Centraal-India. De voorbije decennia beschouwde de regering de Maoïsten als de belangrijkste interne dreiging. Ze maakt zich daarbij zorgen over de groeiende aanhang onder arme boeren, linkse intelligentsia en extreem-linkse studentengroepen.

Confrontaties met de Indiase veiligheidsdiensten zijn vaak erg gewelddadig. In totaal lieten daarbij al naar schatting zo’n 15.000 mensen het leven, waarvan meer dan de helft burgerbevolking.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen