Briefstemmen Tweede Kamer. Foto Photonews

Briefstemmen Tweede Kamer. Foto Photonews

Uncategorized

65.000 stemmen van ouderen niet meegeteld bij Nederlandse verkiezingen

Wijnand Meeus

Afgelopen maand zijn er bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen ongeveer 65.000 briefstemmen van 70-plussers ongeldig verklaard. De stemmen zouden niet op de juiste manier uitgebracht zijn geweest. Dat meldt de openbare omroep NOS.

Omwille van de coronacrisis kregen 70-plussers de mogelijkheid om hun stem voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen per post uit te brengen. NOS en de Open State Foundation, een organisatie die zich inspant voor een digitaal transparante overheid, onderzochten de processen-verbaal van de vooropening van de briefstemmen. Uit dat onderzoekt blijkt dat 6 procent van de briefstemmen niet geldig werden verklaard. Dit zijn in totaal 65.000 personen wiens stem verloren ging. Goed voor ongeveer één zetel in de Tweede Kamer.

De reden van ongeldigheid was meestal het ontbreken van de ‘stempluspas’. Ook zouden er in verschillende enveloppen geen stem hebben gezeten. De Nederlandse ouderenbond ANBO reageert boos. “Briefstemmen is nieuw en dan gaan er dingen fout”, klinkt het bij ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Maar mensen hebben er recht op om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld. Dat moet je gewoon eerlijk vertellen. Nu lijkt het alsof de ministerzaken onder de pet houdt. Dat is onacceptabel.”

“De mededeling na afloop van de verkiezingen dat slechts 0,29 procent van die stemmen ongeldig was, klonk dan ook als een geruststelling”, gaat er verder. “Pas nu de NOS de processen-verbaal van tientallen gemeenten heeft opgevraagd en uitgeplozen, blijkt dat daarnaast 6 procent van de stemmen niet is meegeteld omdat de poststemmers fouten hebben gemaakt.”

Al voor de verkiezingen hekelde de bond de ingewikkelde procedure voor het briefstemmen. Wanneer bleek dat inderdaad veel stemmen niet zouden meetellen versoepelde minister van Binnenlandse Zaken Ollongren de regels. Daardoor zouden de briefstemmen toch meetellen als mensen niet alle handelingen helemaal goed hadden gedaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen