Repatriëringscentrum 127bis na rellen in 2011 (Photonews)

Repatriëringscentrum 127bis na rellen in 2011 (Photonews)

Uncategorized

871 geweldsincidenten in asielcentra in 2020

Pieter Van Berkel

In het coronajaar 2020 vonden 871 gewelddadige incidenten plaats in asielcentra. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte het jaar daarvoor.

De cijfers werden door N-VA-Kamerlid Darya Safai opgevraagd bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). In 2020 vonden er 871 gewelddadige incidenten plaats in asielcentra. Dat is een stijging van 17 procent tegenover 2019, toen er 746 van dergelijke incidenten waren.

Meer vechtpartijen, verbale en seksuele agressie

Er zijn opvallend meer vechtpartijen. In 2019 waren er dat 50, in 2020 131. Ook de verbale agressie nam toe: van 109 meldingen in 2019 naar 201 in 2020. Ook opvallend is de stijging van het aantal pogingen tot seksuele agressie, van 36 naar 43 gevallen.

Ook het aantal zelfmoordpogingen – niet meegeteld in de eindbalans van 871 incidenten – steeg dit jaar, van 40 naar 48.

N-VA-Kamerlid Theo Francken pleit voor strengere straffen. “Er moet véél strenger opgetreden worden”, schrijft Francken op Facebook. “Zero tolerance op vlak van geweld in de asielcentra en zéker tegenover elke vorm van seksuele agressie. Asielzoekers zijn hier te gast. Het minimum minimorum dat we mogen verwachten is dat ze zich gedragen. De meesten doen dat, maar de rotte appels moeten er dringend uit.”

Mahdi: “Meer mensen opgevangen in 2020”

Op het kabinet van Mahdi nuanceert men de cijfers. “In 2020 werden er meer mensen opgevangen”, klinkt het in Het Laatste Nieuws en De Morgen. “De mogelijkheid tot meer incidenten stijgt dan ook.” Op Twitter voegt hij daaraan toe: “Wie cijfers van die jaren vergelijkt, moet intellectueel eerlijk blijven.”

Ook wordt naar de coronacrisis verwezen. “In asielcentra leven mensen vaak heel dicht op elkaar”, klinkt het. “Door de covid-regels krijgen ze nog minder bewegingsvrijheid, al kan dit nooit een excuus voor wangedrag zijn. Wie zich misdraagt, wordt uitgesloten of naar een ander opvangcentrum gebracht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen