Uncategorized

89 inwoners te weinig geteld: New York raakt zetel in Amerikaans Congres kwijt

Wannes Neukermans

In de Verenigde Staten zijn de resultaten van de volkstellingen bekend. Deze tellingen gebeuren elk decennium en bepalen gedeeltelijk de herindeling van de zetels in het Huis van Afgevaardigden. Zo verliest de staat New York, dat een totaalbevolking heeft van meer dan 20 miljoen inwoners, een van zijn zetels. De staat kwam namelijk amper 89 mensen tekort bij de telling.

Vooral in het zuiden en westen van de VS zette de bevolkingsgroei zich de afgelopen tien jaar door. De staat Utah had maar liefst 18,4 procent meer inwoners dan in 2010. In het noordoosten en de Midwest zagen we een omgekeerde beweging: daar kromp de bevolking licht. De staat West Virginia in het oosten telde zelfs 3,2 procent minder inwoners, de scherpste daling.

Vooral groei in Republikeinse staten

Deze volkstelling is voor de politiek zeer belangrijk: de 435 zetels van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden worden elke tien jaar verdeeld volgens de bevolking in elke van de 50 staten. Staten met een grotere bevolkingsgroei hebben een hogere kans om er een of meerdere zetels bij te winnen, ten koste van de staten met een lagere groei of zelfs bevolkingsafname.

New York, Illinois, Michigan, Ohio, West Virginia en Pennsylvania verliezen dit jaar een zetel. Ook de grootste staat van het land, Californië, verliest voor de eerste keer in zijn geschiedenis een zetel. Florida, North Carolina, Colorado, Montana en Oregon winnen er één, de tweede grootste staat Texas krijgt er zelfs twee bij.

In sommige staten waren de resultaten bijzonder nipt: volgens het US Census Bureau had New York, de vierde grootste staat van de VS, zijn zetel kunnen behouden als er bij de telling in april vorig jaar amper 89 inwoners meer waren geweest. In de plaats daarvan had Minnesota dan een zetel moeten afgeven.

Tragere bevolkingsgroei

Politieke wetenschappers stellen dat deze resultaten er voor kunnen zorgen dat de Republikeinen volgend jaar makkelijker de controle over het Huis van Afgevaardigden kunnen terugwinnen. Vooral traditionele Republikeinse staten als Texas en Florida hebben zetels bijgewonnen. Democratisch gezinde staten hebben eerder zetels verloren.

Uit de resultaten valt ook af te leiden dat de bevolkingsgroei de afgelopen tien jaar beduidend vertraagd is. De VS telden op 1 april 2020 zo’n 331,5 miljoen inwoners. Dat zijn er wel 7,4 procent meer dan in 2010, maar in het voorgaande decennium nam de Amerikaanse bevolking nog met 9,7 procent toe. Het gaat bovendien om de op één na zwakste bevolkingsaangroei sinds de VS in 1790 systematische volkstellingen begonnen te houden. Enkel tussen 1930 en 1940, tijdens de Great Depression, was de aangroei met 7,3 procent nog zwakker dan tijdens het voorbije decennium.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “89 inwoners te weinig geteld: New York raakt zetel in Amerikaans Congres kwijt”

Plaats een reactie

Delen