Uncategorized

ABN Amro betaalt 480 miljoen minnelijke schikking voor witwassen

Wannes Neukermans

De Nederlandse bank ABN Amro betaalt een minnelijke schikking van 180 miljoen euro aan het Nederlandse gerecht. Dat doen ze om een mogelijke veroordeling voor witwassen af te kopen. Drie oud-bestuurders van de bank moeten nog wel voor de rechter verschijnen.

De bank schoot jarenlang tekort bij het tegengaan van witwaspraktijken. Door de minnelijke schikking te betalen wil de bank deze wanpraktijken achter zich laten.  “Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro”, laat topman Robert Swaak weten.

Het Nederlandse gerecht verdacht de bank er lang van onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Daarom gingen waarnemers er al langer vanuit dat er een fikse boete zat aan te komen. Enkele jaren geleden betaalde ING in een soortgelijke zaak al honderden miljoenen.

Er loopt echter nog wel een strafrechterlijk onderzoek naar drie voormalige bestuurders van ABN Amro. Zij zijn door het Openbaar Ministerie aangeduid als hoofdverdachten, omdat zij de feitelijke leiding hadden over de witwaspraktijken waaraan de bank zich medeplichtig maakte.

Gevolgen tot in Denemarken

De gevolgen van het onderzoek zijn tot in Denemarken te volgen: topman Chris Vogelzang en bestuurder Gerrit zalm, allebei ex-ABN Amro, stappen daar op bij de grootste bank van het land (Danske Bank).

Chris Vogelzang vertrok in 2017 bij ABN Amro, waar hij deel was van de raad van bestuur en leiding gaf aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Daarnaast zag men hem als één van de kandidaten om Zalm op te volgen als baas van de onderneming. Politieke druk zorgde er voor dat dat niet doorging. Vogelzang verklaarde eerder al niets af te weten van de verdenkingen bij ABN Amro.

Het OM maakte eerder al bekend dat ze de rol van het voormalige ABN Amro-bestuur zouden onderzoeken in de zaak rond witwassen.

Vogelzang, die bijna twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske, zegt in een verklaring “zeer verrast te zijn” door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. “Ik heb ABN Amro meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd van dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen