Als de terrassen vroeger dan 23 uur moeten sluiten, is de heropening op 8 mei een vergiftigd geschenk.

Mathias De Caluwe (Horeca Vlaanderen). Foto: PhotoNews.

Uncategorized

“Als terrassen vroeg moeten sluiten, is heropening vergiftigd geschenk”

Kristof Luypaert

Als de terrassen vroeger dan 23 uur moeten sluiten, is de heropening op 8 mei een vergiftigd geschenk. Dat zegt Mathias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Hij pleit voor realistische en economisch haalbare voorwaarden.

Als de coronacijfers toelaten dat de terrassen op 8 mei opnieuw kunnen openen, zal dat onder strikte voorwaarden gebeuren. Er liggen verschillende voorstellen op tafel over bijvoorbeeld het sluitingsuur en hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. Het is het Overlegcomité dat de knopen zal moeten doorhakken.

De Caluwe wil geen sluiting vóór 23 uur

Zo is er sprake van drie mogelijke sluitingsuren: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur. Die twee vroege sluitingsuren zijn voor Horeca Vlaanderen geen optie. “We moeten de epidemiologische situatie kunnen verzoenen met de realiteit op het terrein”, zegt De Caluwe. “Als de terrassen om 20 uur sluiten, zullen bijvoorbeeld mensen in Antwerpen op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten of aan de kaaien gaan zitten. Mensen zullen blijven samenkomen, maar bij ons kan dat in een veilige omgeving.”

Een sluiting om 23 uur is volgens De Caluwe ook logisch als je kijkt naar het samenscholingsverbod, dat vanaf 8 mei de avondklok zal vervangen. Daarbij mag je van middernacht tot 5 uur met maximaal drie personen of met de mensen uit het eigen huishouden buiten komen. “Als je tot 23 uur op een terras mag zitten, heb je nog een uur de tijd om voor het samenscholingsverbod thuis te geraken”, klinkt het.

Met zes aan tafel?

Verder moet nog duidelijkheid komen over hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. De Caluwe pleit ervoor om dat aantal mee te laten evalueren met het aantal toegestane knuffelcontacten. Vanaf 8 mei zouden dat er twee zijn. Een gezin van vier met twee knuffelcontacten zou dan met zes aan tafel kunnen zitten.
“De voorstellen die wij op tafel leggen, zijn geen rocket science. Ze zijn heel logisch en liggen in lijn met de vorige protocollen die gebruikt werden toen de horeca nog open was”, verklaart de afgevaardigd bestuurder nog.

Zo snel mogelijk binnenruimtes openen

“We zijn sowieso al een koele minnaar van de heropening van enkel terrassen”, aldus De Caluwe, die erop wijst dat het voor veel zaken niet rendabel is. “Dit is slechts een tussenpiste. We moeten zo snel mogelijk ook de binnenruimtes weer kunnen openen.”

Horeca Vlaanderen vraagt dat na het Overlegcomité van vrijdag er duidelijkheid is over de protocollen zodat de horecazaken zich kunnen voorbereiden. Daarnaast wil de organisatie ook de zekerheid krijgen dat de steunmaatregelen integraal behouden blijven voor de sector, zoals ze altijd heeft gevraagd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over ““Als terrassen vroeg moeten sluiten, is heropening vergiftigd geschenk””

  1. Laat ons aannemen dat een terras 50 % (in het beste geval) de oppervlakte van je zaak is.
    Je moet alles in huis hebben om je klanten kunnen aan te beiden.
    Maar je kan van je aanbod maar 50 % kwijt geraken.
    Met daarbij een vervroegd sluitingsuur.
    Je moet geen wiskundige zijn om te weten dat je voor een appel en een ei je nikkel staat af te draaien.

Plaats een reactie

Delen