Antwerpen investeert kwart miljoen euro in vzw "gericht op jongeren van Marokkaanse origine"

Bart De Wever en Jinnih Beels tijdens persconferentie over bestuursakkoord Stad Antwerpen. Photonews.

Uncategorized

Antwerpen investeert kwart miljoen euro in vzw “gericht op jongeren van Marokkaanse origine”

Kristof Luypaert

In 2020 en 2021 kreeg vzw BAZZZ, opgericht in 2017, een totaal werkingsbudget van 243.500 euro van de stad Antwerpen. Antwerpen investeert jaarlijks heel wat subsidies in diverse vzw’s en in het ‘sociaal-cultureel middenveld’. De volledige lijst daarvan, voor de periode 2020-2025, verscheen deze week online. PAL NWS ontdekte dat de vzw in 2019 al gedagvaard is voor de arbeidsrechtbank. Het kabinet van schepen van Jeugd Jinnih Beels zegt dat de vzw “beantwoordt aan alle voorwaarden gesteld door de stad Antwerpen”.

De vzw BAZZZ, met maatschappelijke zetel op het Kiel, richt zich “vooral tot jongeren van Marokkaanse origine” . Jihadexpert Peter Velle waarschuwt voor banden met het Turks extremistische Milli Görüs.

Over het principe van werkingssubsidies en de manier waarop publieke overheden daar mee omspringen is de laatste weken bijzonder veel discussie. Niet in het minst na het uitbarsten van de affaire rond het mogelijk misbruik van subsidies door Sihame El Kaouakibi. De stad Antwerpen voert intussen al enkele weken een eigen onderzoek naar mogelijke misbruiken. Het resultaat daarvan, aldus burgemeester De Wever, zou in de tweede week van de paasvakantie bekend gemaakt worden.

Bij het zien van de lijst van subsidies schrok Peter Velle, Jihadexpert en ex-informant van de Staatsveiligheid, zich een hoedje bij de bedragen die de stad aan vzw BAZZ toekent. In 2020 bedraagt de subsidie 104.500 euro. Voor 2021 verhoogt de stad die subsidie zelfs met meer dan 30% tot 139.000 euro.

Kabinet Jinnih Beels: “De organisatie beantwoordt aan alle voorwaarden gesteld door de Stad Antwerpen”

Veel activiteiten lijkt de vzw nog niet te hebben gedaan en bovendien zijn er momenteel ook (nog) geen personeelsleden in dienst. Opvallend, Racha Mallat (39), de vrouw die volgens KNACK mee de val van El Kaouakibi zou hebben veroorzaakt, blijkt een van de oprichters en bestuurders van deze vzw te zijn.

In een reactie laat het kabinet van Antwerps schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) weten “dat de organisatie beantwoordt aan alle voorwaarden gesteld door de stad Antwerpen om een toelage te ontvangen”. Op de vraag naar een concrete reactie op de aantijgingen van Velle wenste de woordvoerder niet verder in te gaan.

Peter Velle: “Radicale moslimbende die samen werkt met Milli Görüs krijgt fortuin subsidies van Stad Antwerpen”

Najat Hasnouni-Alaoui en Yasmine Naciri (Foto: Instagram)

En dat is jammer, want volgens Velle werkt de vzw BAZZ samen met BIF. “Dat is de Belgische tak van de Turkse extremistische organisatie Milli Görüs”, stelt Velle. Hij waarschuwt dat “die jongeren ronselt voor opleidingskampen van jihadist Nureddin Yildiz”.

De vzw organiseert ook boks lessen voor meisjes ouder dan zestien. “Ladies only”, kondigt de affiche aan. De begeleiding gebeurt door Sportschool N’wicha en door de bekende bokser Najat Hasnouni-Alaoui. Ook sportschool N’wicha ontvangt trouwens 46.500 euro subsidies vanaf 2021.

Najat Hasnouni-Alaoui was overigens in februari 2020, samen met Yasmine Naciri, een van de “Female Ambassadors for Belgian Diversity” op de Internationale vrouwendag. Netwerken en goede relaties gaan hand in hand met subsidiestromen.

De vzw organiseerde ook ‘meetingpoints’ rond de thema’s ‘polarisatie’. Daarvoor deed men onder meer een beroep op diversiteitsconsulenten Jessika Soors (oud kamerlid Groen, intussen adviseur bij Ecolo Staatssecretaris Sarah Schlitz) en Omar Ba. Omar Ba was kandidaat voor Groen bij de Europese verkiezingen in 2019.

vzw Bazz organiseert boks lessen voor ‘Ladies only’

“Antwerpen evolueert naar meerderheid bewoners met migratieachtergrond”

Volgens de vzw BAZZZ “evolueert Antwerpen naar een meerderheid van bewoners met een migratieachtergrond”. Onze stad kent vandaag een veelheid aan landen van herkomst, talen, culturen, religies, statuten en sociale posities, klinkt het. BAZZZ kiest er naar eigen zeggen voor om “vanuit een actief pluralisme als basishouding met die superdiversiteit aan de slag te gaan”.

​De vzw zegt als jeugdorganisatie “specifiek aandacht te schenken aan de emancipatie en
participatie van jongeren ‘met een buitenlandse herkomst'”
. Maar wie verder kijkt merkt toch vooral ‘specifieke’ bezorgdheid over moslimjongeren, meer bepaald van Marokkaanse afkomst.

Specifiek bij moslimjongeren is er een tendens dat de groeiende negatieve beeldvorming van de islam ertoe leidt dat zij het vertrouwen in de samenleving verliezen en zich ‘naar binnen keren’. Op termijn dreigt dit te leiden tot socio-economische gettovorming met een cultureel en religieus karakter. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat binnen moslimgemeenschappen de sociale controle op het gedrag van jongeren sterker wordt en dat de individuele keuzevrijheid wordt ingeperkt.”

Dat is merkwaardig. Want in de afspraken die gemaakt zijn met deze vzw is helemaal geen sprake dat de organisatie zich moet richten op jongeren van buitenlandse afkomst. Van buitenuit oogt de website dan ook relatief algemeen. Maar het activiteitenprogramma

Onder meer Jessika Soors en Omar BA (Groen) spreken over ‘polarisatie’.

Sterke focus op identiteitsontwikkeling

In de visie lees je een sterke focus op identiteitsontwikkeling: “In hun identiteitsontwikkeling staan jongeren met een buitenlandse herkomst vaak voor de uitdaging verschillende werelden te verzoenen. [..] maar al te vaak worden ze geconfronteerd met racisme en discriminatie waardoor ze het vertrouwen in zichzelf en de hen omringende samenleving verliezen. Anderzijds worden deze jongeren ook gevormd door cultuurspecifieke factoren die voor een stuk hun trots en identiteit uitmaken…”

BAZZZ claimt een ‘uniek aanbod’ te ontwikkelen dat “inspeelt op die complexe identiteitsontwikkeling en dat tegelijk oog heeft voor de ruime maatschappij”.

We willen de horizon van jongeren verruimen, hen leren omgaan met diversiteit en zodoende bijdragen aan een grotere sociale cohesie in onze samenleving.

Zoommeeting met Sabrine Ingabire

Lamia Cheba: “Vooral gericht op ‘Marokkaanse jongeren'”

Op de website lezen we ook dat er een ‘samenwerking’ of verwevenheid bestaat met de Mechelse vzw Motief. In een interview met coördinator Lamia Cheba lezen we dat Bazzz groeide uit MSC Ahlan, een zelforganisatie die in 1995 is opgestart in Antwerpen Noord door jongeren van Marokkaanse origine.

BAZZZ uit Antwerpen en Motief uit Mechelen zijn sterk met elkaar verbonden. In januari verwelkomde Motief Lamia Cheba als lid van het bestuur. Educatieve medewerker van Motief, Leila Clement, zetelt dan weer in de algemene vergadering van BAZZZ. “We ijveren als organisaties voor een samenleving waarin geen plek is voor ongelijkheid en onrechtvaardigheid, maar doen dit elk op onze eigen manier. We praten met Lamia o.a. over hoe we elkaar hierin kunnen versterken.”, klinkt het in een interview dat op de website te lezen staat.

Bazzz noemt zichzelf “een vrij regulier jeugdhuis dat vertrekt vanuit het bottom up principe.” Maar coördinator Lamia Cheba spreekt daar andere taal: “Bazzz richt zich vooral tot jongeren van Marokkaanse origine, maar daarmee sluiten we de deuren niet voor anderen.

Uit de thema’s waar men rond werkt blijkt duidelijk dat de islam en moslimjongeren centraal staan.“Wil je een gesprek aangaan met moslimjongeren of ben je op zoek naar methodieken om een dialoog te organiseren onder jongeren? In het jeugdhuis of de klas? Bazzz begeleidt je bij de organisatie, modereert de gesprekken en levert experts aan.”

Aankondiging op 13 mei voor activiteiten in april 2019

Bereik van 3500 jongeren via maandelijkse meetingpoints

Het is duidelijk. Wie tussen de regels leest kan niet anders dan erkennen dat dit een organisatie is met focus op moslimjongeren. De diversiteit blijkt in de praktijk in elk geval ver zoek.

De organisatie zou als streefcijfer jaarlijks 3.500 jongeren bereiken onder meer door het organiseren van maandelijkse meetingpoints.

“Meetingpoints zijn fora waar jongeren met elkaar in gesprek gaan over identiteitsvraagstukken en maatschappelijke hangijzers. De focus ligt op jongeren met migratieroots, maar eigenlijk zijn meetingpoints voor alle jongeren interessant.” Met uitzondering van de zomermaanden zouden er dus jaarlijks tien meetingpoints georganiseerd moeten zijn.

Toch zien we op de website slechts enkele aankondigingen van meetingpoints. De eerste wordt gepost op 13 mei 2019 onder de titel ‘Liefde is verdacht’. Spreker van dienst is Youcef Naimi van CEAPIRE. Dat is het Centrum voor Expertise en Advies inzake Preventie en Interventie met betrekking tot Radicalisme en Extremisme. Wat meteen opvalt is dat de post geplaatst is nadat reeds twee van de drie sessies voorbij zijn.

Een lezing over de psychologische impact van het hoofddoekenverbod.

Een ander meetingpoint aangekondigd op 12 februari 2019 handelt over de psychologische impact van het hoofddoekverbod. Maar daarvoor doet men beroep op andere organisaties zoals vzw Uit de Marge, vzw KifKikf, Karamah en Boeh. Hier is de aankondiging van het event geplaatst één dag voor het moest plaatsvinden.

De laatste zichtbare activiteit op 14 juni 2020 is een zoommeeting met onder meer Sabrine Ingabire. Als omschrijving van de activiteit lezen we: “Men wil een moment bieden om “te ventileren, maar ook om te reflecteren over politiegeweld en racisme”. Ingabire is de columniste die in oktober 2020 voor opschudding zorgde door haar uitspraak “Alle witte mannen zijn racistisch”.

vzw Bazz in 2019 gedagvaard voor Arbeidsrechtbank

Naast de analyse van de website is ook het interview met de coördinator verhelderend. Thema’s die de revue passeren. Bijvoorbeeld “verdoken racisme tegenover jongeren die in bepaalde wijken van Antwerpen meer gecontroleerd werden dan in andere wijken”.

Zo haalt men het verhaal van Adil aan, het politiegeweld in de VS, de reactie van de politie in Antwerpen na de betoging rond Black Lives Matter, de ‘moord’ op Georges Floyd en het hoofddoeken verbod:

“Ook meisjes ervaren veel onrechtvaardigheid. Denk maar aan de meisjes die een hoofddoek dragen. De maatschappij geeft hen het signaal dat ze blijkbaar niet over hun eigen identiteit of eigen lichaam kunnen beslissen. Zelfs niet als ze volwassen zijn! Na het recente arrest van het Grondwettelijk Hof waarin gesteld wordt dat het hoofddoekenverbod niet in strijd is met de godsdienstvrijheid en vrijheid van onderwijs, heerst de vrees dat nog meer hogescholen en universiteiten kunnen volgen. De angst voor een verdere beknotting van hun vrijheid is iets waar heel wat jonge moslima’s mee bezig zijn.

Lezing over ‘Islam en wetenschap’

Of de subsidies van de stad Antwerpen wel besteed zijn laten we over aan het oordeel van de lezer. Wel willen we alvast het stadsbestuur informeren dat de vzw op 10 september 2019 een dagvaarding kreeg: “RSZ Dagvaarding – Arbeidsrechtbank: Antwerpen – Rol Nr:19/1719”

Bij het lezen van de statuten viel ons ook nog een ander opmerkelijk artikel op.

De vzw telt volgens de statuten een zestal bestuurders. Najat Bougria, Jan Maas, Gamal Cheddad, Don Pandzou, Samira Saleh en Racha Mallat. Vooral die laatste is voor de aandachtige lezer geen onbekende.

Zij zullen alvast de komende twee jaar bijna een kwart miljoen euro subsidies investeren.

Is met Racha Mallat de nieuwe Sihame opgestaan?

In een artikel in Knack schreef Walter Pauli enige tijd terug dat Racha Mallat (39), een “nieuw aangeworven personeelslid van LGU met een hevige antipathie voor klassieke politieke partijen” aast op de opvolging van Sihame El Kaouakibi. Volgens Knack is Mallat een PVDA-aanhangster. Ze zou onder meer uitgehaald hebben naar schepen Tom Meeuws (Vooruit) of burgemeester De Wever en hen ‘onbekwame, wereldvreemde en overbetaalde nitwits in pakjes’ hebben genoemd.

Uittreksel uit oprichtingsakte. Bestuurders van vzw Bazz

Mallat is een vertrouwelinge van Mieke Dams die toen ze ontslag nam bij LGU, zelf Mallat als opvolger zou hebben gesuggereerd tot verbazing van El Kaouakibi. Knack schrijft ook dat Racha Mallat op onderzoek uitging en El Kaouakibi zou bedreigd hebben omdat ze belastend materiaal had gevonden. “Blijkbaar vond Mallat wat ze nodig had, want op een avond belde ze naar El Kaouakibi: ‘Neem maar ontslag, uw kop gaat rollen, ik heb hier een bedrog ontdekt van 120.000 euro.’”

Of Mallat daarvoor over de juiste papieren beschikt is de vraag. Mallat zou zich intussen ‘algemeen coördinator ad interim’ van LGU noemen. Ze willen, aldus Knack, een nieuwe raad van bestuur zonder Sihame en Youssef El Kaouakibi. Het vermoeden bestaat dan ook dat zij erop aast om met subsidies van de stad opnieuw te beginnen. Daartoe zal dan wel een nieuwe vzw moeten opgericht worden en een nieuwe naam. Ervaring als vzw bestuurder en met het bekomen van subsidies lijkt ons alvast voldoende aangetoond bij de vzw BAZZZ.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “Antwerpen investeert kwart miljoen euro in vzw “gericht op jongeren van Marokkaanse origine””

  1. Het is nu misschien toch stilaan tijd om de subsidiekraan richting integratie, en andere zoethoudertjes stilaan dicht te draaien.
    Mijn reactie komt niet zozeer voort uit het misbruik van El Kaouakibi, maar omdat dergelijke projecten hun doel voorbij schieten, en op het einde van de markt 0,000 bijgedragen hebben tot waar ze voor bedoeld zijn.
    Het bewijs zien we al jaren in de praktijk.

  2. “Bij het lezen van de statuten viel ons ook nog een ander opmerkelijk artikel op.”
    Niks opmerkelijks aan Kristof : is bij de meeste bedrijfsvormen zo. (beperkte aansprakelijkheid) Behalve bij fraude uiteraard.

  3. Citaat: “Bazzz richt zich vooral tot jongeren van Marokkaanse origine”. Dus Vreemdelingen afkomstig uit moslimlanden eerst. In wezen wil het stadbestuur de ontwikkeling van een parallelle culturele/religieuze Marokkaanse samenleving bevorderen/ondersteunen op eigen bodem. Na de zaak El Kaouakibi denk ik dan onwillekeurig aan een carrousel met overheidssubsidies. Wat is er in Antwerpen aan de hand. Wie manipuleert wie? Privilegies voor immigranten/kolonisten ten nadele van de Vlaamse Antwerpenaren (sic) of vergis ik mij? Djihadisten die zich principieel verzetten tegen integratie van moslims vinden hier een belangrijke bondgenoot bij het Antwerps gemeentebestuur. De kortste weg naar de politieke macht, via manipulatie, voor de islamisten ligt nu duidelijk bij het mollenwerk via SP-A (achteruit) en N-VA.

  4. Ze zouden het beter voor iets anders doen Inplaats voor die vreemden maar ja de2 partijen n.va en vooruit doen het voor de verkiezingen om niet terug uit de boot te vallen

  5. Vanaf ik hoorde dat BDW met de Sossen (nu de Voorhuiden) ging besturen in Antwerpen, iets wat hij gezegd=beloofd had nooit te zullen doen (zoals hij ook beloofde de verhuurders nooit te bedriegen) wist ik dat we te doen hebben met een typische politieker/kontdraaier. Nu gaat hij de bedriegers-VZW ’s blijven subsidiëren met ons belastinggeld. Ooit heb ik in u geloofd en op u gestemd Bart maar nu voel ik me zwaar bedrogen. Van deze boer geen eieren meer.

  6. De dag dat de multiculboel hier ontploft en dat zit er aan te komen,hebben al diegenen die zo voor de diversiteit waren reeds de benen genomen.Zij die hiervoor hebben gewaarschuwd en dit hebben voelen aankomen zullen de meubelen mogen redden.Misschien moest ik als oud militair samen met mijn oud collega’s ook een vzw oprichten en subsidies aanvragen!We kunnen dan lessen geven in close combat en andere leuke dingen aanleren eigen aan ons voormalig beroep!Voor alle duidelijkheid zowel ik als mijn voormalige collega’s hebben nooit achter een bureel gezeten!

  7. als iemand een vzw zou willen oprichten ter bevordering van de o.m. culturele ontwikkeling van enkel blanke vlaamse hetero jongeren, dan zou het mij niet verbazen dat hierop uit de linkerhoek en zelfs vanuit NVA uiterst negatief zou gereageerd worden en als racistisch beoordeeld, zoniet veroordeeld…waarom kan zo iets wel in de andere richting. Bewijzen die “marokkaans-geïnspireerde” organisaties dan niet dat onze zogezegde multiculturele samenleving wel voor ons vlamingen moet tellen, maar niet voor de “vreemden”, die steeds met meer subsidies weten binnen te rijven.

Plaats een reactie

Delen