Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) (Photonews)

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) (Photonews)

Uncategorized

Autoriteiten kunnen geen contact opnemen met organisatoren La Boum 2

Pieter Van Berkel

De autoriteiten slagen er niet in om contact op te nemen met L’Abîme, het collectief achter La Boum dat opnieuw een feest wil organiseren in Ter Kamerenbos.

Het aprilvisfestival La Boum liep eerder deze maand danig uit de hand en draaide uit op een confrontatie tussen politie en feestende jongeren. L’Abîme roept op om op 1 mei opnieuw te feesten in het Ter Kamerenbos

“We hebben contact gezocht, maar dat is nog niet gelukt omdat de organisatoren zich niet kenbaar hebben gemaakt“, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De minister beantwoordde vragen van Julie Chanson (Ecolo-Groen), Sophie Rohonyi (DéFI) en Sigrid Goethals (N-VA).

Open brief

De autoriteiten slagen er niet in contact te leggen met de organisatoren. “We hebben onder meer door de open brief contact proberen te zoeken met de organisatoren van het evenement, maar dat is nog niet gelukt omdat de organisatoren zich niet kenbaar hebben gemaakt“, aldus Verlinden. “Ze hebben wel opnieuw op anonieme wijze gereageerd op de open brief die ik gestuurd heb, maar het is dus onmogelijk met hen in overleg te gaan omdat zij zich niet in persoon kenbaar hebben gemaakt.”

Het collectief schreef een open brief naar de minister. “Zonder antwoord of als uw antwoord niet tegemoet zou komen aan het legitieme ongeduld van de jeugd, is de kans groot dat een nieuwe burgerbeweging zou ontstaan om ons recht om samen te komen en feest te vieren op te eisen”, klonk het. “Wij zouden ons dan gelegitimeerd zien om te doen wat we aan de lijdende jeugd beloofd hebben, door in alle steden illegale feesten te organiseren en deze burgerbeweging te verspreiden.”

Ontrading

Volgens Verlinden zijn de verschillende overheidsdiensten in overleg om in een gemeenschappelijke aanpak te voorzien, zowel op bestuurlijk als op gerechtelijk vlak, in het geval van een nieuw evenement op 1 mei.

“De politie zet in op communicatie via de media om deelname aan het evenement zoveel mogelijk te ontraden”, klinkt het. “Een preventieve bezetting van het terrein met teams en communicatiemiddelen moet het bestaande dispositief aanvullen. In elk geval zal ook een interventiereserve klaar staan om in te grijpen voor het geval dit uit de hand zou lopen. Het is natuurlijk wel zo dat het Ter Kamerenbos moeilijk kan worden afgesloten voor voetgangers en fietsers, indien nodig kan wel het autoverkeer omgeleid worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Autoriteiten kunnen geen contact opnemen met organisatoren La Boum 2”

Plaats een reactie

Delen