Bart De Wever (N-VA) - Foto: Photonews

Bart De Wever (N-VA) - Foto: Photonews

Uncategorized

Bart De Wever (N-VA) wil af van centraal loonoverleg: “Totaal onzinnige chantage van de PS”

Niels Geerinck

Het overleg over de stijging van de lonen veroorzaakt heel wat tumult binnen de Regering-De Croo. De premier zat gisteren samen met de sociale partners. Zowel de werkgevers als de vakbonden gaven nadien aan dat ze te ver uit elkaar liggen, om tot een akkoord te komen. Daarbovenop voeren de PS en Vooruit de druk op de liberalen nog meer op. Zo riep Vooruit-voorzitter Conner Rousseau al op om geen dividenden meer te gaan uitkeren, indien er geen loonsverhoging komt voor werknemers in sectoren die het goed doen. Bart De Wever (N-VA) reageerde op Radio 1.

De voorzitter van de grootste oppositiepartij werpt op Twitter een kritische stem op. Volgens hem culpabiliseren de PS en Vooruit de ondernemers en dreigen ze met een sociale oorlog. Volgens De Wever is een verhoging van de brutolonen, zoals Paul Magnette (PS, die wil de verkeerde weg. “Wat die regering hiermee doet is de vernietiging van de arbeidsmarkt. Ondertussen verhogen ze de uitkeringen. Waardoor het zeker al niet meer zal lonen om nog te gaan werken”, zo zegt De N-VA-voorzitter. Volgens hem komen de belangen van spaarders, werkers en ondernemers totaal niet te pas in het overleg of de voorstellen die de regering-De Croo opwerpt.

“Een heel dom idee”

Vooruit en PS willen de uitkering van dividenden aan banden leggen. Ook daarin kan De Wever zich niet vinden. “Dat is een heel dom idee. Dat lijkt een maatregel die ‘de rijken’ gaat treffen, maar die treft opnieuw die groep van spaarders, mensen die hard werken en een centje opzijzetten. Ook pensioenfondsen worden daardoor getroffen, zelfs de schatkist. Dat lijkt me een totaal onzinnige chantage die de PS nu pleegt.“, aldus De Wever over de mogelijke blokkering van dividenden.

“Groep van 10 functioneert niet meer”

Volgens De Wever ligt er een centraal probleem bij de zogenaamde ‘Groep van 10’. Het centraal loonoverleg loopt daar volgens hem volledig spaak. Hij pleit dan ook voor een systeem naar Duits model. Het overleg gebeurt dan per sector of per bedrijf. “Sta de bedrijven en de sectoren toe om all-in loonakkoorden te sluiten. Zo doet men dat overal in Europa. Als de kassa van Jef Colruyt heeft gerinkeld, mag Deborah daarvan profiteren, maar stort dan geen andere sectoren mee in het verlies aan competitiviteit. Aan de opslag van een loon van een job die daarna niet meer bestaat, heb je niets”, zo zegt De Wever. “Ondanks het Zweeds beleid, waardoor de belasting op arbeid gedaald is, zijn we nog altijd de duurste. Nu komt daar nog meer bij. In volle recessie zulke beslissingen nemen is nefast. Bekijk de berekening van het Centraal Plan Bureau over het relanceplan van deze regering. Die leveren gewoon geen jobs op”, aldus De Wever.

Hervormingen dienen netto te gebeuren en niet bruto

Volgens De Wever zal de regering met hun voorstel enkel de competitiviteit naar beneden halen. De paars-groene regering zal volgens hem een loonsverhoging toestaan waar de mensen niet erg veel aan hebben. De verhoging dient te gebeuren aan de netto-zijde, De Wever verwijst daarvoor terug naar de zorgpremie die het zorgpersoneel kreeg omwille van hun inzet tijdens de coronacrisis. “We hebben gezien hoe het afgelopen is met de zorgpremie tijdens corona. Veel mensen riepen hoera tot men zag hoeveel er netto nog van overbleef. Dan was die hoera al snel verdwenen”, zo zegt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Bart De Wever (N-VA) wil af van centraal loonoverleg: “Totaal onzinnige chantage van de PS””

  1. Ja want met “overleg per sector” wat Bart D.W. uit A., fungerend als gedweeë butler voor Voka, wil is immers “Divide et Impera” in Bartiaans favoriet bargoens uitgedrukt om de rug van de Vakbond te breken, voorstanders van “Centraal Overleg” en niet per sector. Deze inmiddels gepensioneerde 70+er is zijn loopbaan lang lid geweest van de Liberale Vakbond ACLVB omdat deze nooit de intentie hebben gehad om de boom met de “gebraden kiekens” om te hakken om er gemakkelijker bij te kunnen.

  2. Magnette: “Het is game over voor de werkgevers”

    Uit deze afgunstige uitspraak blijkt dat Magnette niet primair opkomt voor de werknemer.

    Maar in eerste lijn de werkgever wil schaden.

    En zo legt hij bloot waarom socialisten en comministen nooit iets opbouwen, slechts afbreken.

    Hun motivatie is afgunst.

  3. De verhoging dient te gebeuren aan de netto-zijde (BDW). Op dat punt kan ik hem volgen. Wie verdedigen de socialisten anno 2021? Ik denk vooral hun eigen belangen. Wat doen ze anders in een coalitie met sociaaleconomisch rechts georiënteerde partijen: MR,OVLD,CD&V en Groen/Ecolo?

Plaats een reactie

Delen