DOEL, BELGIUM - DECEMBER 3 : Staff of Engie protest against planned closure in 2025 of Doel. Engie has announced to pull the plug on any new investment in the ageing nuclear production facilities in Belgium, including Doel. Demonstration pictured on December 03, 2020 in Doel, Belgium, 03/12/2020 ( Photo by Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Belgen kunnen vanaf vandaag vragen stellen over verlenging kernreactoren

Wannes Neukermans

Vanaf vandaag kan elke burger vragen stellen en opmerkingen formuleren over over langer openhouden van de kernreactoren Doel 1 en Doel 2 tot 2025. Die bevraging werd door een rechter verplicht na een fout uit het verleden. Ook onze buurlanden kunnen hun advies geven. De regering moet rekening houden met al deze opmerkingen voordat ze een nieuwe wettekst opstelt.

Die publieksbevraging gaat niet over het heikele debat over de kernuitstap. Die kwastie gaat namelijk over de vraag of Doel 4 en Tihange 3, onze jongste kernreactoren, ook na 2025 aan de slag moeten blijven. Die knoop zal dit najaar doorgehakt moeten worden.

Waar het vandaag over gaat, is de verlenging van onze oudste reactoren: Doel Ⅰ en Doel ⅠⅠ. Aanvankelijk hadden die in 2015 dicht moeten gaan maar in datzelfde jaar besliste de regering op de valreep om de deadline voor Doel 1 en 2 tien jaar op te schuiven: de reactoren werken dus nog altijd en blijven dat ook doen tot in 2025.

Procedurefout vernietigt wet

In 2015 besliste de toenmalige regering-Michel om de levensduur van de kerncentrales te verlengen met tien jaar. Ondanks de vele waarschuwingen volgde toenmalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) niet alle regels. Er moest een publieke raadpleging komen en er was een nieuw milieueffectenrapport (MER) nodig. Marghem vond dit niet nodig en liet de wet over de levensduurverlenging goedkeuren.

Dankzij die procedurefouten besloot het Grondwettelijk Hof de wet te vernietigen. Bijgevolg moeten Doel Ⅰ en Doel ⅠⅠ al eind 2022 sluiten. Om dat te vermijden moet er een nieuwe wet gestemd worden, volgens de juiste procedure. Daarom komt er nu een nieuw MER en een publieke raadpleging, zowel in België als in het buitenland. Op 2 april was het al de beurt aan andere EU-landen om aan de bevraging deel te nemen. Belgen kunnen deelnemen tussen 15 april en 15 juni.

Antwoorden worden geanalyseerd en meegenomen in eindbesluit

Volgens Jonas Dutordoir, woordvoerder van Tinne Van Der Straeten, zal deze bevraging werkelijke impact hebben op de eidbeslissing: “Deze bevraging is, net zoals het MER, een wettelijke verplichting. Deze zomer zullen al deze antwoorden geanalyseerd worden en meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing. Het is een goede zaak dat burgers, zowel in België als daarbuiten, gehoord worden in een dossier met zo’n grote impact.”

De kerncentrales Doel Ⅰ en Doel ⅠⅠ sluiten sowieso in 2025, de nieuwe wet gaat dus over een verlenging van drie jaar. De kosten om de kerncentrales nog langer op een veilige manier open te houden zijn te groot.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Belgen kunnen vanaf vandaag vragen stellen over verlenging kernreactoren”

  1. Ik vraag me af waar de “bevraging” gebleven is toen NL enkele jaren geleden de centrale van Borssele 5vlissingen) verlengde tot 31/12/33…Niets. En nu ligt er weer een wetsvoorstel op tafel tot verlenging NA die datum. Mij eigenlijk niet gelaten, maar qua inspraak is er wel een klein verschil in beide dossiers. Ik denk niet dat de Zweden iets te piepen hebben of zullen hebben over Borssele. Zelfs de Vlaamse randgemeenten staan niet direct op de lijst…

  2. Ik lees hier nogmaals: “Vanaf vandaag kan elke burger vragen stellen en opmerkingen formuleren over het langer openhouden van de kernreactoren Doel 1 en Doel 2 tot 2025.”. Wat ik echter nog niet heb gezien is, waar en hoe die “elke burger zijn vragen kan stellen en zijn opmerkingen kan formuleren”.
    Kan palnws ons misschien daarbij helpen en bovendien zijn lezers dringend activeren en aanzetten om hun grieven tegen dat vervroegd sluiten van de kerncentralens te laten kennen. Belgie is op dat punt de catastrofale geschiedenis van Duitsland aan het navolgen en een driedubbel onbekwaam minister als Tine Verstraeten moet zeeeer dringend worden afgestopt want onze hele elektrische bevoorrading gaat eraan zoals nu in Duitsland reeds het geval is.

Plaats een reactie

Delen