De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) (Shutterstock)

De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) (Shutterstock)

Uncategorized

Biden van plan Armeense Genocide te erkennen

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse Joe Biden (Dem.) zal waarschijnlijk de Armeense Genocide erkennen. Dat schrijven Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Het gaat grotendeels om een symbolische daad, maar Biden zal waarschijnlijk het woord ‘genocide’ gebruiken tijdens de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers. De herdenking vindt op zaterdag 24 april plaats.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen beloofde Biden al eens de Armeense Genocide te erkennen. “Als ik word verkozen, beloof ik een resolutie te steunen waarin de Armeense Genocide wordt erkend en zal ik universele mensenrechten tot topprioriteit maken”, zei hij een jaar geleden.

Tijdens de Armeense Genocide werden 1,5 miljoen Armeniërs gedood in het toenmalige Ottomaanse Rijk. De Turkse overheid heeft steeds ontkend dat het om een systematische en doelbewuste uitroeiing ging.

De erkenning van de genocide zal de Amerikaanse relatie met Turkije verder onder druk zetten. In 2019 nam de Amerikaanse Senaat al een niet-bindende resolutie aan waarin de genocide erkend werd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Biden van plan Armeense Genocide te erkennen”

  1. Beste Joe Biden, heeft de Amerikaanse overheid ooit haar excuses aangeboden voor de Indiaanse genocide uitgevoerd op bevel van protestantse Amerikaanse presidenten? Welke maatregelen tot herstel of schadevergoeding werden toegekend en uitgevoerd? Wanneer krijgen de Indianen een memorial ter herdenking van de genocide in de hoofdstad Washington? Terloops: De Pax Americana is gebouwd op de grootste genocide ooit. De genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika en is geen incident maar een onderdeel van langdurig Amerikaans beleid.

Plaats een reactie

Delen