De gevangenis van Antwerpen (Photonews)

De gevangenis van Antwerpen (Photonews)

Binnenland politiek

Bijna helft cursisten in gevangenis heeft geen Belgische nationaliteit

Pieter Van Berkel

45 procent van de gedetineerden die een opleiding volgen in de Vlaamse gevangenissen beschikt niet over de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Er werden in de periode van 2019 tot en met 2020 in totaal 2.341 opleidingen gevolgd in de Vlaamse gevangenissen. Het onderwijsaanbod wordt gecoördineerd door het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs (Vocvo). Er werden in deze periode minder opleidingen gevolgd dan de voorgaande jaren. Volgens minister Weyts is de daling te wijten aan de coronacrisis.

Nederlands

In 55 procent van de inschrijvingen beschikte de cursist over de Belgische nationaliteit. 14 procent heeft een niet-Belgische nationaliteit uit de Europese Unie en 26 procent heeft de nationaliteit van een land buiten de EU. Bij vijf procent van de inschrijvingen is de nationaliteit niet gekend.

Bij de opleidingen Nederlands Tweede Taal (NT2) beschikte meer dan 90 procent niet over de Belgische nationaliteit. Daarvan heeft 54 procent de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie. Van 218 van de 301 inschrijvingen voor NT2 slaagde de cursist niet of nam hij of zij niet deel aan het examen.

“Waarom moeten zware criminele buitenlanders gere-integreerd worden?”

Het Vlaams Belang vindt onderwijs in de gevangenis met het oog op re-integratie in de samenleving nuttig, maar plaats vraagtekens bij de cursussen die aangeboden worden aan gedetineerden met een buitenlandse nationaliteit.

“Waarom moeten zware criminele buitenlanders die in onze gevangenissen verblijven en zelfs niet of nauwelijks Nederlands spreken überhaupt gere-integreerd worden in onze samenleving? In plaats van hen gratis faciliteiten aan te bieden, zou de regering meer inspanningen moeten leveren om hen hun gevangenisstraf in het thuisland te laten uitzitten”, zegt Blanquaert.

Wiskunde

Van de 2.341 gevolgde opleidingen waren er 404 algemeen vormend of betrekking hebbend tot maatschappelijke oriëntatie. Er werden 463 opleidingen Nederlands gevolgd, 359 opleidingen voor een andere taal, 494 ICT-opleidingen en 593 beroepsopleidingen. 28 gedetineerden volgden een cursus wiskunde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Bijna helft cursisten in gevangenis heeft geen Belgische nationaliteit”

  1. en van de overige zo gezegde Belgen heeft een dubbel nationaliteit en is Moslim en te weten dat een gevangene 146,5 euro per dag kost dat is 4395 per maand van 30 dagen .en als je dan ziet wat een gepensioneerde krijgt en die niets misdaan heeft behalve zijn hele leven hard gewerkt.

Plaats een reactie

Delen