De grensmuur in Arizona / President Joe Biden (Shutterstock)

De grensmuur in Arizona / President Joe Biden (Shutterstock)

Uncategorized

Bouw grensmuur Trump gaat mogelijk gewoon door onder Biden

Pieter Van Berkel

De bouw van de grensmuur van Trump gaat mogelijk alsnog door onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden (Dem.). Biden beloofde bij zijn aantreden nochtans “geen meter” muur bij te bouwen.

Alejandro Mayorkas, het hoofd van Binnenlandse Veiligheid van de regering-Biden, zei tegen medewerkers dat hij mogelijk groen licht geeft om werkzaamheden te starten om ‘gaten’ in de huidige grensmuur met Mexico te dichten.

“Het is niet één enkel antwoord op één enkele vraag”, zou Mayorkas binnenskamers gezegd hebben. “Er zijn verschillende projecten die het hoofd van de grenspatrouille en de waarnemend commissaris van het CBP aan mij hebben gepresenteerd.”

“De president heeft duidelijk laten weten dat hij besloten heeft dat de noodtoestand, die ertoe geleid heeft dat het ministerie van Defensie middelen heeft vrijgemaakt voor de bouw van de grensmuur, voorbij is”, klonk het verder. “Maar dat laat ruimte om als regering, als onderdeel van de regering, beslissingen te nemen over bepaalde delen van de muur die gerenoveerd moeten worden, bepaalde projecten die afgemaakt moeten worden.”

“Geen meter”

Het zou onder meer gaan om het opvullen van ‘gaten’ in de muur, het installeren van poorten en het toevoegen van nieuwe technologie aan delen van de muur. Onder Trump werd zo’n 740 kilometer van de muur gebouwd, voornamelijk in gebieden waar al een grenshek stond.

Biden heeft zich steeds verzet tegen de voltooiing van de muur en beloofde “geen meter” meer bij te bouwen. Het feit dat het Amerikaanse parlement al fondsen voor het project heeft uitgetrokken, kan hem er echter toe dwingen de bouw ervan te voltooien. De president zou een verzoek kunnen indienen om het project te herroepen, maar heeft dat nog niet gedaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen