Coronavirus - Wed Apr 7, 2021. Prime Minister Boris Johnson during a visit to Truro, Cornwall to see how businesses are preparing to reopen ahead of Step 2 of the roadmap on Monday 12 April. Picture date: Wednesday April 7, 2021. See PA story HEALTH Coronavirus. Photo credit should read: Justin Tallis/PA Wire URN:59053390 ! only BELGIUM !

Uncategorized

Brexit heeft bijgedragen tot vaccinatiesucces

Wannes Neukermans

In tegenstelling tot de tegenvallende vaccinatie-en besmettingscijfers op het Europese vasteland, lijkt Groot-Brittanië sterk onderweg naar de vrijheid. Steeds meer Britten zijn optimistisch over de manier waarop premier Boris Johnson de pandemie aanpakt. Maar hoe lang blijft dat duren?

Sinds deze week kunnen de Britten opnieuw massaal naar de pub gaan voor een frisse pint. Voorlopig mogen ze die enkel opdrinken op het terras, vanaf 17 mei mag men ook binnen plaatsnemen. Ook de kappers, fitnesszaken en niet-essentiële winkels openden en zorgden onmiddellijk voor lange wachtrijen. Premier Boris Johnson had de feestelijke heropening graag zelf met een glas gevierd, maar na het overlijden van Prins Philip afgelopen vrijdag zou dit een ongepast gebaar lijken.

In Schotland gaat het iets trager: cafés en restaurants gaan er open op 26 april. In Wales is het nog iets anders geregeld, en de Noord-Ieren hebben nog geen vaste datum voor de heropening. Ondanks deze verdeelde regeling vinden steeds meer Britten dat Johnson de pandemie goed aanpakt. Johnson heeft een volledig plan uitgeschreven voor de versoepelingen. Dat was voorzichtig, maar helder én overzichtelijk. Ook kon de premier zich aan zijn woord houden omdat de besmettingen in het Verenigd Koninkrijk gestaag blijven dalen, in tegenstelling tot in veel Europese landen.

Tevreden burgers

De meeste EU-landen kampen nog steeds met onvoorspelbare besmettingscijfers, en ook de vaccinatiecampagne loopt niet zo vlot als in het VK. Daardoor moeten beleidsmakers de beloofde versoepelingen steeds uitstellen. Daarover bestaat in heel Europa veel onvrede, wat afgelopen weekend leidde tot protesten in verschillende Europese hoofdsteden. In Engeland zijn de burgers echter zeer tevreden.

De uitstekende Britse cijfers hebben uiteraard alles te maken met de grote vaccinatievoorsprong die het Verenigd Koninkrijk heeft uitgebouwd. Meer dan 60 procent van de 18-plussers heeft zijn eerste prik al gekregen. Ook het zetten van de tweede spuitjes loopt als een trein. Ook is Johnson realistisch en belooft hij geen al te gekke dingen. “Voorzichtigheid blijft cruciaal”, blijft hij herhalen. Het einddoel van de Britten is duidelijk: op 21 juni moeten alle vrijheidsberovende maatregelen opgeheven zijn.

Die heldere aanpak maakt ook dat steeds meer Britten de Brexit niet langer als een ernstig probleem ervaren. In een peiling van Bloomberg zegt 62 procent dat de uitstap uit de Europese Unie heeft bijgedragen  tot  het  vaccinatie- succes. De EU zit door het aanhoudende gesteggel over de levering van AstraZeneca-vaccins in het verdomhoekje. 67 procent van de ondervraagden vindt dat de EU zich vijandelijk gedraagt. Nauwelijks 13 procent noemt de EU een bondgenoot in de strijd tegen de pandemie. ‘De EU gedraagt zich als een verbitterde ex’, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen