De gevangenis van Sint-Gillis. Foto Shutterstock.

De gevangenis van Sint-Gillis. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Brussels gevangenispersoneel staakt massaal: slechts 15 procent bemand

Ruben Notteboom

Gisteravond om 22 uur begon het gevangenispersoneel van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael te staken. De Brusselse gevangenissen worden slechts door 15 procent bemand. De vakbonden willen zo aankaarten dat er een personeelstekort is. Volgens de gevangenis zal er snel versterking komen.

“Er is massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep”, reageert de woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver deze ochtend volgens VRT. Een groep politieagenten ondersteunt de enkelingen die toch zijn komen werken. “We zullen er alle aan doen om iedereen op tijd een maaltijd te geven. Wandelen of bezoek zal onmogelijk zijn, dus moet iedereen op cel blijven.”

Slechts 15 procent van het gevangenispersoneel kwam opdagen

De vakbonden zijn boos omdat er te weinig personeel zou zijn. De werkdruk ligt daardoor momenteel te hoog waardoor het penitentiair personeel het niet meer aankan. De coronacrisis maakt de situatie niet veel beter. Omdat gedetineerden in quarantaine zitten, moeten ze apart wandelen. Dat betekent dus ook extra werkuren om die wandeling te begeleiden.

De vakbonden zeggen wel dat de problemen ook voor corona al bestonden. De gezondheidscrisis heeft de situatie enkel erger gemaakt en een licht geworpen op de reeds bestaande problemen. De eerste 48 uur zou enkel voldoende personeel werkwillig moeten zijn om de noodzakelijke behoeften van de gedetineerden te bevredigen. Verder zullen de vakbonden zien.

48 uur in cel?

Dat impliceert dus wel dat er een reële kans is dat de gedetineerden 48 uur in hun cel moeten blijven, zonder frisse lucht, sport of wandeling. Indien er onvoldoende personeel is, is zo’n wandeling namelijk gevaarlijk. Indien een interventie nodig is, is voldoende personeel nodig. Dat is belangrijk voor de veiligheid van zowel het personeel als de gedetineerden zelf. Incidenten gebeuren namelijk zeer snel. Zo werd eind februari een 25-jarige cipier gegijzeld in de gevangenis van Brugge. Een mededader van de bloedwraakmoord hield haar toen met een mes onder bedwang.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Brussels gevangenispersoneel staakt massaal: slechts 15 procent bemand”

Plaats een reactie

Delen