MIVB. Foto Photonews.

MIVB. Foto Photonews.

Uncategorized

Calvo boos omdat MIVB alleen nog Nederlandse boodschappen zal tonen in Vlaanderen

/

MIVB-bussen zullen voortaan enkel nog boodschappen in het Nederlands tonen van zodra ze Vlaanderen binnenrijden. Kristof Calvo (Groen) is daar niet over te spreken. “België is een meertalig land. We zouden dat moeten koesteren.”

Bij De Lijn en NMBS worden de aankondigingen al een tijdje aangepast aan het taalgebied waarin ze zich op dat moment bevinden, bij de MIVB is dat niet het geval. Vlaams parlementslid Iniez De Coninck (N-VA) drong er daarom bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op aan om dat ook bij de MIVB zo te regelen. Dat was ook het advies van de Commissie voor Taaltoezicht, inmiddels 10 jaar geleden.

“Wat De Lijn kan moet de MIVB ook kunnen”, aldus De Coninck. “De Brusselse vervoersmaatschappij heeft verschillende lijnen met haltes in Vlaanderen en op dit moment zijn de aankondigingen op de bussen altijd tweetalig, ook op Vlaams grondgebied. Dit terwijl bij De Lijn en de NMBS de dynamische aankondigingen wel aangepast worden aan het taalgebied waarin ze zich bevinden.”

Nu zou MIVB de mogelijkheid aan het ontwikkelen zijn om de taal van die aankondigingen aan te passen van zodra Vlaams grondgebied wordt binnengereden. Maar daar is niet iedereen even blij mee. “België is een meertalig land”, aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo. “We zouden dat moeten koesteren. Ergens siert het de MIVB dat ze rekening houden met deze vraag. Maar we zouden beter de meertaligheid verder veralgemenen in plaats van krampachtig de eentaligheid te handhaven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




16 gedachten over “Calvo boos omdat MIVB alleen nog Nederlandse boodschappen zal tonen in Vlaanderen”

  1. die groene kwast zat toch in Nederland, ze hebben daar net nog een veel grote een verkiezingsnederlaag geleden dan Calvo in Belgie, zijn succes zet hem daar razendsnel verder…
    Dat hij gerust ginder blijft

  2. Met alle respect voor palnws, maar deze aprilgrap komt toch wel enkele dagen te laat. Toch moet ik toegeven dat het een goeie is. Calvo die nooit iets gedaan heeft aan de tweetaligheid van het Brusselse gewest gaat nu voor de meertaligheid van België. Maar wat bedoelt hij met meertaligheid? Bedoelt hij daarmee Nederlands, Frans en Duits zoals tijdens WOII of neemt hij er Arabisch, Turks en Swahili bij?
    Nu even serieus. Volgens Wikipedia is Kristof Calvo de zoon van een Spaanse vader uit Catalonië. Er staat niet bij of hij de zoon is van een Catalaanse volksverrader of een Spaanse (Castiliaanse) kolonisator. Iets om uit te zoeken door palnws? Kristof Calvo is spijtig genoeg uitgerangeerd door Groen. Laat ons hopen dat hij bij de volgende verkiezingen van Groen een troostprijs krijgt als Europees parlementslid. Dan kan hij ijveren voor de meertaligheid van Spanje : Spaans (Castiliaans), Baskisch en Catalaans als officiële talen in gans Spanje.

  3. zoiets krijg je als een halve catalaan zich komt bemoeien in een land waarvan hij de gevoeligheden niet eens kan bevroeden! wat weet hij van Vlaamse strijd?? interesseert hem wellicht ook geen ene moer! (overigens: zat die niet in holland??)

  4. Ik dacht dat Calvo in Nederland zat bij zijn geestesgenoot van Groen Links Jesse Klaver?Ging die trouwens niet flink op zijn bek bij de laatste verkiezingen?Als het van Calvo zijn partij afhangt spreekt men in Brussel eerst Frans,dan Arabisch en wordt het Nederlands bij het groot huisvuil gezet.Was het niet Jessika Soors die haar Nederlandstalig twitterbericht voorzag van Franse en Arabische ondertittels naar aanleiding van hun” nationale dialoog” in het parlement!Het Duits werd als derde landstaal compleet genegeerd.Et pour les flamands la même chose!

  5. Het is maar normaal dat de boodschappen in het Nederlands taalgebied alleen in het Nederlands getoond worden. Wat ik me afvraag is of de bestuurders van de MIVB die deze bussen bedienen dan ook Nederlands spreken? De wet schrijft immers ook voor dat men zich in het Nederlands taalgebied enkel in het Nederlands richt tot de particulieren.

  6. die Calvo kan beter in Nederland blijven want kraamt niets anders dan onzin uit !!!
    Wallonië en Vlaanderen zijn 2 ééntalige gewesten dat staat in de wetteksten !!!
    wat moeit die onbenul zich daarmee . Waarom geen baskisch

  7. Volgens mij is Calvo vooral nog boos dat hij geen minister is geworden.
    Alle middelen zijn goed om nog eens de aandacht te trekken.
    Naar mijn gevoel is zijn boosheid in deze verre van oprecht. 🙂

  8. Alle politici doen hetzelfde: gelijk welke stommiteit uitkramen om in het nieuws te kunnen zijn…. De meeste politici zijn bovendien te DOM om dat te zelf te beseffen. Daarom zien we ze in alle spelletjes- en praatprogramma’s want ze hopen dat de al even domme bevolking hen sympathiek vindt en weer op hen zal stemmen opdat zij verder carrière zouden kunnen maken en zich nog méér verrijken. In de tekst van het liede van Pete Seeger klinkt dat als: and we elect the again and again….

  9. MIVB bestuurders spreken geen Nederlands in Brussel noch in Vlaanderen. In Quebec zijn overtredingen op te taalwet strafbaar in België, met Vlaamse meerderheid, niet (sic). Een Franstalige Canadese vriend oordeelt dat onze Vlaamse politici, terzake, schuldig verzuim plegen. Hij beweert zelfs dat Vlaamse politici liever gebrekkig Frans spreken ipv keurig Nederlands. Bij de Franstaligen is een goede taalkennis (moedertaal) Frans belangrijker dan religie of politieke overtuiging. Bij de Nederlanders is het taalfalen (gebreke van empathie voor de moedertaal) in de Vlaamse politiek bekend. In de krant “Trouw” las ik een pertinente opmerking:”Taal moet je koesteren en verdedigen, anders raak je hem kwijt. Dat weten de Belgische Nederlandstaligen uit ervaring, maar taalminnaars zien dat besef in Vlaanderen snel vervagen.” […] Hoeveel NL taalminnaars telt de Vlaamse regering en dito Nederlandstaligen in de federale regering? De vraag stellen is ze beantwoorden. De tv journaals hebben de huidige VL minister-president zelfs al betrapt op het spreken van Antwerps ipv NL in het Vlaams parlement. Op de Vlaamse en Nederlandse tv wordt zijn dialect dan ondertitelt voor de Nederlandstalige kijkers.

  10. dus deze mislukkeling pleit hier onverkort voor het overtreden van de grondwet en de taalwetgeving … en dat als Belgicist ? hoe dom kan je zijn maar je het zijn dezelfde media die El Kassapiki groot gemaakt hebben, die in hem een politiek talent zagen

  11. Vreemd, heeft iemand deze politicus zich ooit horen roeren omdat er in Wallonië enkel Franstalige boodschappen getoond werden/worden?
    T mankeert er nog aan dat hij niet pleit voor Arabische en Engelse teksten !
    Of zou hij misschien eerst rond geïnformeerd hebben bij zijn nieuwe Nederlandse collega’s die hem Diets gemaakt hebben dat Engels, Arabisch, Marrokaans of enige andere immigrantentaal (momenteel nog) not done is voor de doorsnee Nederlander?

  12. Inderdaad. Wij zijn een meertalig land: Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans…teweinig plaats om alle talen op te noemen. Mijnheer Calvo zou moeten weten dat er zo iets is als een officiële taal.

Plaats een reactie

Delen