Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

CD&V wil beter toezicht en sneller ingrijpen bij ‘verontrustende zwangerschappen’

Niels Geerinck

CD&V wil een strenger toezicht op zwangerschappen bij vrouwen die een zware alcohol- of drugsverslaving hebben. Het verplicht afstaan van hun kind behoort tot de mogelijkheden. Enkele concrete voorstellen werden in een nota voorgesteld in het Vlaams Parlement.

De detectie en hulpverlening van zwangerschappen bij alcohol- of drugsverslaafde moeders moeten sneller en efficiënter. Daarnaast moet er ook meer ondersteuning komen voor (jonge)moeders met psychosociale problemen, een verstandelijke beperking of die het slachtoffer werden van partnergeweld. Er dient volgens CD&V meer aandacht te worden gevestigd op het welzijn en de ontwikkeling van het kind. Zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.

Gestandaardiseerde vragen

Het voorstel werd gedaan door Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Ze wil de problematiek goed in kaart brengen door een gestandaardiseerde bevraging te creëren voor aanstaande moeders. Die bevraging zal vroedvrouwen, gynaecologen en huisartsen de mogelijkheid geven om psychosociale en andere kwetsbaarheden snel te kunnen detecteren.

Ongeboren kind in gedrang

“Als een aanklampende houding niet volstaat en hulpverlening hardnekkig geweigerd wordt, en de schade die daardoor aan het ongeboren kind berokkend wordt groot is, dan moet er een mogelijkheid bestaan om gerechtelijke maatregelen op te leggen”, zo zegt Schryvers.

Bij vermoedens van een verontrustende zwangerschap dient de moeder allereerst onder toezicht van een sociale dienst te worden geplaatst. Vervolgens wil ze een verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis of op de afdeling van een ziekenhuis juridisch mogelijk maken. In extreme situaties en bij het weigeren van alle aangeboden hulp, zou een verplichte afgaven van het kind ook tot de mogelijkheden moeten behoren.

“Wetende hoe belangrijk de eerste duizend dagen in het leven van een kind, ook al tijdens de zwangerschap, zijn voor zijn verdere ontwikkeling, moeten we er alles aan doen om die periode zo goed mogelijk te laten verlopen”, zo besluit ze finaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen