De Senaat - Foto: Shutterstock

De Senaat - Foto: Shutterstock

Uncategorized

CD&V wil Grondwet “gendergevoelig” maken

Niels Geerinck

De Senaatsfractie van CD&V heeft een mogelijke Grondwetswijziging op tafel liggen. De partij wil de grondwet “gendergevoelig” maken en wil richtlijnen omtrent “gendergevoelig taalgebruik” bij het opstellen van wetteksten en verslagen.

Volgens de fractie van CD&V houdt de Grondwet nog te weinig rekening met de moderne invulling van het politieke ambt. Zo rusten heel wat formuleringen nog steeds binnen de tijdsgeest waarin ze werden opgesteld. In de Grondwet vinden we een voorzitter, een opvolger, een senator en een Koning. Er bestaan geen vastgelegde termen zoals pakweg voorzitster, senatrice of Koningin. Daar wil CD&V nu dus verandering in brengen.

Rechtsgelijkheid

Toch zijn vrouwen en mannen binnen het Belgisch recht gelijken en is een formele rechtsgelijkheid reeds van toepassing. CD&V wil graag een wijziging in de formuleringen doorvoeren. “We kunnen niet oprecht beweren te streven naar gendergelijkheid in het algemeen beleid, laat staan dat het ook effectief zou gebeuren, indien onze hoogste juridische norm zelf in strijd is met de minimale vereisten”, aldus Sabine de Bethune, fractievoorzitster.

Richtlijnen

Vervolgens wil de Senaatsfractie ook richtlijnen in het leven roepen omtrent “gendergevoelig” taalgebruik. Zulke richtlijnen zijn reeds van toepassing in het Europees Parlement. Deze zouden volgens de fractie nuttig zijn bij het opmaken van wetteksten, verslagen en voor de interne administratie. Volgens hen kan de griffier de richtlijnen helpen opstellen en er toezicht over houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “CD&V wil Grondwet “gendergevoelig” maken”

  1. Kunnen die duurbetaalde verkozenen nu echt niks beter/belangrijker/urgenter /van meer maatschappelijk belang vinden om hun tijd en energie in te steken?
    Dan is het inderdaad hoog tijd dat ze SPA achterna gaan en intens gaan herbronnen en zal een nieuwe verpakking niet voldoende zijn…

Plaats een reactie

Delen