CD&V-Kamerlid Franky Demon. Foto Photonews

CD&V-Kamerlid Franky Demon. Foto Photonews

Binnenland politiek

CD&V wil wegcamera’s inzetten voor het milieu

Wijnand Meeus

CD&V wil dat lokale overheden de mogelijkheid krijgen om de data van wegcamera’s te gebruiken voor hun mobiliteit-, milieu- en leefbaarheidsbeleid. Momenteel mogen deze enkel worden gebruikt voor boetes en de openbare veiligheid.

ANPR-camera’s herkennen automatisch de nummerplaten van auto’s en worden vooral gebruikt voor flitsacties in het verkeer. CD&V wil de camera’s optimaal benutten en ze ook voor andere zaken gebruiken. “De data kunnen bijvoorbeeld tonen welke straten als sluipweg genomen worden en waar te veel verkeersbelasting of luchtverontreiniging is, of waar de veiligheid van spelende kinderen in gevaar is”, klinkt het bij Kamerlid Franky Demon (CD&V).

“Gemeentebesturen zouden veel kunnen leren uit deze geanonimiseerde data”, gaat hij verder. “Ze kunnen een schat aan informatie bieden om pijnpunten in mobiliteit aan te pakken, verkeersdoorstroming te verbeteren en onze leefomgeving veiliger en gezonder te maken.”

Volgens Demon past dit voorstel bij het voornemen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CDV) voor een verhoogde inzet op de samenwerking tussen alle actoren van de verkeersveiligheid. “Burgemeesters hebben het best zicht op lokale problemen en zijn het best geplaatst om deze gericht aan te pakken”, besluit Demon. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

3 gedachten over “CD&V wil wegcamera’s inzetten voor het milieu”

  1. Zijn motivering voor dit technisch onhaalbare voorstel is lachwekkend. ( oa de veiligheid van spelende kinderen, luchtvervuiling,.. …)
    Hoe gaat hij de data verzamelen, en op de juiste plaats krijgen, wie gaat die bewerken, gebruiken (misbruiken) voor lokale politieke initiatieven? Wat gaat Groen met deze data doen denk je?
    Alle gemeentes plaatsen verkeershindernissen allerhande ( betonblokken, bloembakken, drempels, paaltjes, versmallingen, enkel richtingen, snelheidsbeperkingen,…) waarmee ze de doorstroming verhinderen en het verkeer liefst door andere gemeentes sturen.
    Dringend de gemeentelijke autonomie beknotten en terug wat uniformiteit en logica invoeren.

  2. Alles om de werkende mens te pesten, sluipwegen ontstaan omdat er overal in en om onze steden en gemeenten ingrepen gebeuren door zogenaamde verkeersdeskundigen die verantwoordelijk zijn voor
    wegversmallingen, verminderen van rijstroken, omleidingen, hindernissen, bloembakken op de weg, idiote verkeersdrempels, slecht afgestemde verkeerslichten, wegwerkzaamheden die een eeuwigheid duren, enz trouwen de mensen die klagen van sluipverkeer rijden allen zelf met de wagen alleen de hinder ervan mag slechts voor een ander zijn, typisch CD&V om hier weer munt uit te slaan echte MAFIA praktijken!!

Plaats een reactie

Delen