China legt Alibaba boete van 2,3 miljard euro op

Alibaba-topman Jack Ma. Shutterstock

Uncategorized

China legt Alibaba boete van 2,3 miljard euro op

Anton Schelfaut

China heeft webwinkelconcern Alibaba een recordboete van 2,3 miljard euro opgelegd. Volgens de Chinese toezichthouder heeft het bedrijf van techmiljardair Jack Ma zich schuldig gemaakt aan monopoliepraktijken.

De boete van 18,2 miljard yuan, of omgerekend 2,3 miljard euro, bedraagt vier procent van Alibaba’s binnenlandse verkoop in 2019. Dat meldt de toezichthouder in een verklaring. Daarmee is het de hoogste Chinese boete voor een bedrijf ooit, aldus de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Volgens Chinese staatsmedia heeft de toezichthouder tot de boete besloten na afronding van een onderzoek. Daaruit zou blijken dat Alibaba zijn dominante positie heeft misbruikt om handelaren te bestraffen die hun goederen op concurrerende platforms aanboden.

Naast de boete moet Alibaba ook enkele maatregelen implementeren. Die moeten onder meer eerlijke concurrentie waarborgen, de rechten van consumenten respecteren en bedrijven beschermen die gebruikmaken van het online handelsplatform. Het bedrijf laat in een verklaring weten de boete te accepteren en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid beter te zullen vervullen.

Teveel macht

Alibaba is te machtig geworden en wou richtlijnen van de Chinese overheid naast zich neerleggen, waardoor het nu geviseerd wordt. Dat melden Westerse waarnemers. Oprichter Jack Ma is in ongenade gevallen bij de communistische regering nadat hij openlijk kritiek uitte op de Chinese toezichthouders en staatsbanken. In oktober vorig jaar verdween hij plotseling van de radar. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen. Alleen in januari liet hij kort van zich horen in een videoboodschap.

In maart zou Peking ook een door Ma opgerichte universiteit onder druk hebben gezet. “De Communistische Partij is bang dat hij daarmee een soort economische elite kweekt en een eigen netwerk uitbouwt, dat mogelijk volgens andere principes handelt dan de partij. En dat wil China nooit hebben, want de partij is de baas over alles en in alles”, legt NOS-correspondent Garrie van Pinxteren uit bij VRT NWS.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “China legt Alibaba boete van 2,3 miljard euro op”

  1. Die boete was meer dan terecht.
    Jack Ma begon zich steeds meer met de politiek te bemoeien, probeerde zijn invloed te gebruiken om de Chinese democratie te ondermijnen.
    Ik hoop van harte dat andere moguls en monopoliebedrijven in China die denken dat ze met veel geld politici kunnen omkopen (DiDi bijvoorbeeld) een even dikke boete zullen krijgen.

Plaats een reactie

Delen