Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Chinese Huawei kon meeluisteren in Nederland, KPN ontkent

Wijnand Meeus

Het Chinese Smartphonebedrijf Huawei kon vanuit China telefoongesprekken afluisteren en had toegang tot tapinformatie van het mobiele netwerk van het Nederlandse KPN. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een geheim intern rapport. KPN ontkent de feiten.

Huawei kon vanuit China ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren. Daaronder vallen enkele gewezen ministers en zelfs toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende.  “Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat zelfs geschreven in het rapport.

KPN realiseert zich ook dat dit geen goed signaal is voor hun toekomst. Het telecombedrijf ontkent dan ook dat er effectief afgeluisterd zou zijn geweest. “Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen genomen richting de leverancier”, klinkt het.

Ook Huawei neemt afstand van de geschetste situatie. “Huawei-medewerkers hebben geen ongeautoriseerde toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk”, zegt het bedrijf. Ze hameren er ook op dat in de vijftien jaar dat het bedrijf in Nederland actief is, het nog nooit door overheidsinstanties is aangesproken op ongeautoriseerd handelen. “Dit terwijl het rapport kennelijk al meer dan tien jaar in het bezit is van de inlichtingendiensten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Chinese Huawei kon meeluisteren in Nederland, KPN ontkent”

  1. Mocht KPN of de Nederlandse regering dit toegeven is KPN failliet. Tevens zouden in meerdere landen vragen worden gesteld die de CCP in een moeilijk parket zouden brengen, zeker nu 5G voor de deur staat. Niks voor niks is de ITU in Chinese handen

Plaats een reactie

Delen