(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Coronapandemie verergert christenenvervolging

Sonja Dahlmans

De coronapandemie heeft een desastreus effect op christenen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

De reeds precaire situatie voor christenen in deze landen is sinds de start van de pandemie verhevigd. Door de restricties is er weinig controle waardoor overvallers hun kans schoon zien. Daar komt bij dat christenen in sommige landen als zondebok worden aangewezen voor het ontstaan van het virus. Dit blijkt uit studie van de World Watch List 2021.

Zondebok

In China en Turkije worden christenen er soms van beschuldigd het virus te hebben veroorzaakt. In de provincie Zhejiang in China bijvoorbeeld, mogen kerken tijdens de pandemie open van de overheid. Daar staat tegenover dat de voorganger de aanpak van de virusbestrijding van de overheid moet prijzen tijdens zijn dienst. Daarnaast moet hij zijn gemeente dan vertellen dat tegenover de fantastische aanpak van de Chinese overheid en de superioriteit van het Chinese socialistische systeem de christenen in de Verenigde Staten sterven aan het virus.

In de Noord Chinese stad Hubei werd er in januari van dit jaar ook melding gemaakt dat christenen de schuld kregen van het verspreiden van het coronavirus. Niet alleen christelijke stadsgenoten, maar ook christelijke missionarissen zouden het virus hebben verspreid, werd er op diverse sociale media gezegd.

In Turkije werd in juli 2020 al melding gemaakt van meerdere aanvallen op kerken in Istanboel. Zo wilde een man een kerk in brand steken, omdat “christenen en andere minderheden verantwoordelijk zijn voor covid-19″. Bij een andere kerk haalden demonstranten een kruis van een kerkgebouw af.

Volgens Tony Perkins, vicevoorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, grijpt de regering-Erdogan niet voldoende in bij dergelijke situaties. Dit zou negatief effect hebben op de de toch al gespannen sfeer in het land. Perkins zegt dat de Turkse autoriteiten in een aantal gevallen zelf discriminerende opmerkingen gemaakt hebben tegenover religieuze minderheden. Dit heeft volgens hem het verkeerde signaal gegeven.

De islamitische terreurgroep al-Shabaab in Somalië beschuldigde christenen ervan covid-19 te hebben verspreid.

In Pakistan worden meisjes uit religieuze minderheden, waaronder christenen, regelmatig ontvoerd en gedwongen bekeerd tot de islam. Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn handelaren actiever op het internet. Meisjes zijn ook zichtbaarder omdat zij niet naar werk of school gaan. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer dan anders meisjes worden weggerukt uit hun omgeving en gedwongen worden tot een islamitisch huwelijk en huwelijkse verkrachting.

Humanitaire hulp geweigerd

Nog een derde bijkomstigheid is dat de humanitaire hulp die wordt verleend vaak geweigerd wordt aan christenen. Christenen worden door hun  inferieure sociale status al ernstig geraakt door het coronavirus. Er zijn meldingen van dergelijke situaties uit Bangladesh, Jemen, India, Pakistan, Vietnam en Soedan dat christenen humanitaire hulp werd geweigerd. Zo werden christenen door locale autoriteiten voor het dilemma geplaatst hun geloof te verlaten of geen noodhulp te ontvangen. Meldingen van een dergelijk ultimatum zijn er uit India, Bangladesh, Soedan en Maleisië. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn bij bekeerde christenen die voorheen moslim waren.

In Vietnam kregen gelovigen te horen: “Jullie God moet jullie maar van voedsel voorzien”. De Vietnamese overheid weigerde hulp aan achttien christelijke families van in totaal honderdzeven mannen, vrouwen en kinderen. Door de strenge corona maatregelingen en restricties worden religieuze minderheden in deze landen extra hard getroffen, omdat zij ook nauwelijks werk kunnen vinden. Toen zij hoorden dat de overheid in hun district hulp kwam bieden, waren zij zeer verheugd. Om vervolgens te horen dat zij niet in aanmerking kwamen voor overheidssteun vanwege hun religieuze overtuigingen.

Ook werd er soms gezegd dat het virus is veroorzaakt door het Westen. In deze landen worden christenen als een verlengstuk of een representatie van het Westen gezien, ondanks het feit dat het Westen zichzelf als seculier ziet.

NGO’s en islamitische leiders in Pakistan worden ervan beschuldigd christenen in het land de broodnodige hulp te weigeren tijdens de pandemie. Zo zouden er in een dorp in de buurt van de stad Lahore christenen voedselpakketten zijn geweigerd. En honderd christelijke families in het dorp Sandha Kalan, in het district Punjab Kasur, werden uitgesloten van voedseldistributies. Een imam in Lahore zou gezegd hebben: “Er zullen morgenochtend voedselpakketten worden uitgedeeld voor de behoeftigen, maar dit is alleen voor moslims.”

Ook in Nigeria wordt christenen noodhulp geweigerd. In de deelstaat Kaduna vertellen christelijke families dat zij veel minder rantsoen kregen, maar een zesde, van wat islamitische families gekregen zouden hebben. Anderen melden dat zij vanuit de overheid helemaal niets aan noodhulp hebben gekregen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Coronapandemie verergert christenenvervolging”

  1. Overal in de wereld worden christenen aan de schandpaal genageld:
    – in het westen wordt het christendom belachelijk gemaakt en worden de
    aanslagen op kerken en christenen in de pers doodgezwegen. En de westerse
    kerk staat erbij en kijkt er naar. Dit is zoveel als schuldig verzuim. Niet te
    verwonderen dat meer en meer mensen zich afkeren van die kerk, waarvan geen
    enkel gezag nog uitgaat.
    – in China en in de moslimwereld worden christenen niet alleen als tweederangs-
    burgers behandeld maar ook vervolgd, verdreven en vermoord. In het Midden-
    Oosten kan men de laatste honderd jaar zelfs spreken van een volkerenmoord.
    En de naïeve en wollige paus en zijn universele kerk gaan liever met de moslims
    aanpappen dan te protesteren en buigen nederig het hoofd en zwijgen dus in alle
    talen. Zij laten hun christenen onbeschermd en verweesd achter. Erger nog dan
    schuldig verzuim.
    Van zo’n kerkelijke hiërarchie verlos ons “heer”.

Plaats een reactie

Delen