Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington D.C. (Shutterstock)

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington D.C. (Shutterstock)

Uncategorized

‘Court packing’: Democraten willen Amerikaans Hooggerechtshof uitbreiden

Pieter Van Berkel

Democraten willen het Amerikaanse Hooggerechtshof uitbreiden van negen naar dertien rechters.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen donderdag een wetsvoorstel indienen om het aantal rechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof uit te breiden. Het wetsvoorstel is een initiatief van senator Ed Markey en volksvertegenwoordiger Jerry Nadler.

Het Hooggerechtshof, dat het laatste woord heeft over tal van ingrijpende onderwerpen zoals abortus, wapen- en kieswetgeving en vrije meningsuiting, wordt op dit moment gedomineerd door conservatieven. Een doorn in het oog van vele progressieven, die het aantal rechters in het hof willen uitbreiden om meer ‘evenwicht’ te bekomen – lees: de conservatieve meerderheid neutraliseren.

Court packing

President Joe Biden (Dem.) is zelf een koele minnaar van het idee, dat ook wel ‘court packing’ genoemd wordt. Hij stelt zelf de oprichting van een commissie voor, waarin zowel Democraten als Republikeinen vertegenwoordigd zijn, die het hof moet hervormen. Ook de linkse senator Bernie Sanders is geen voorstander van het plan.

De plannen zullen waarschijnlijk sneuvelen in de Senaat, waar zowat alle Republikeinen tegen zijn en ook een significant deel van de Democraten tegen zal stemmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “‘Court packing’: Democraten willen Amerikaans Hooggerechtshof uitbreiden”

Plaats een reactie

Delen