Een kerk op West-Papua (Shutterstock)

Een kerk op West-Papua (Shutterstock)

Uncategorized

De onzichtbare christenvervolging op West-Papua

Sonja Dahlmans

De Raad van Kerken van de Indonesische regio West-Papua, waar een gewapend conflict plaatsvindt, luidt de alarmbel. In een open brief gericht aan de Verenigde Naties zegt zij dat er zich een humanitaire ramp voltrekt. Tussen december 2018 en maart van dit jaar werden er 480 burgers gedood en raakten 34.461 mensen ontheemd.

In haar brief aan de Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vraagt de Raad van Kerken om onderzoekers die zelf de situatie in ogenschouw komen nemen. In het bijzonder de situatie van vluchtelingen uit de regio Ndga. Ruim 34.000 mensen sloegen in 2018 daar vandaan op de vlucht voor het geweld en zijn nog altijd ontheemd.

In september 2020 werd dominee Yeremia Zanambani gedood. Zijn levenloze lichaam werd gevonden in een varkensstal, tot woede van de christelijke gemeente in West-Papua. Volgens de nationale mensenrechtencommissie werd Zanambani gemarteld en vermoord door een legereenheid. De bevolking van West-Papua zit gevangen tussen een gewapend conflict van het nationale leger en rebellen.

Meerderheid bevolking christen

De overgrote meerderheid op West-Papua is christen. Naar schatting is dat 85 procent van de bevolking. Volgens een rapport uit 2004 van de Yale Universiteit in de Verenigde Staten is het geweld niet gericht op mensen omdat zij christen zijn, maar hoort het merendeel van de inwoners wel bij een christelijke religie. In dat rapport staat dat de Indonesische politie en het leger zich schuldig gemaakt heeft aan martelingen zoals electroshock, branding met sigaretten, slaag, verkrachting en andere inhumane afstraffingen.

In de open brief van de Raad van Kerken op het eiland schrijven de voorgangers dat zij teleurgesteld zijn dat er nauwelijks aandacht is voor hun situatie. Zij zijn gefrustreerd dat buurlanden, zoals bijvoorbeeld Australië, niet ingrijpen, terwijl zij op de hoogte zijn van de situatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “De onzichtbare christenvervolging op West-Papua”

  1. Zonder het Christendom zaten ze daar nog kippen te offeren aan één of andere zonnegod. Of je erin gelooft of niet, wees blij dat missionarissen wereldwijd wat beschaving gebracht hebben.

Plaats een reactie

Delen