Anuna De Wever heeft aangekondigd dat ze in oktober terug spijbelmarsen, oeps, klimaatmarsen gaat organiseren voor de schoolgaande jeugd. ’t Is nodig, zegt ze, want niemand in Vlaanderen ziet de klimaatcrisis aankomen.
Er is een afspraak bij de radicale klimaatactivisten om niet te spreken over een klimaatverandering, maar altijd te spreken over een klimaatcrisis. Zo ook Anuna De Wever die steevast het woord ‘crisis’ in de mond neemt. Blijf dat woord herhalen, dan zullen de mensen het op den duur geloven. Dankzij een interview in De Morgen het voorbije weekeinde, komen we te weten dat Anuna altijd oplet ‘hoe ze overkomt’. Zo lezen we: “Ik wil niet glimlachend op de foto staan en ik draag bewust volwassener kleding.” Anuna is immers nog maar 19 jaar oud en wil niet overkomen als een hysterische puber.

Van hysterie gesproken. Noteer deze uitspraak van Anuna: “Er zal ook een nieuwe soort hittegolf komen: een combinatie van hitte en vochtigheid waardoor gezonde mensen zoals jij en ik binnen de zes uur dood kunnen zijn. Dat komt eráán. Maar de mensen beseffen nog altijd niet hoe ernstig het is.”
Anuna haalt de mosterd voor haar bewering uit een artikel dat op 9 juli 2017 verschenen is in New York Magazine (niet te verwarren met de New York Times), van de hand van de journalist David Wallace-Wells, een klimaatjournalist. Het was, wat met noemt, een ‘doomsday-article’. Vrij vertaald: een heel donker deprimerend artikel dat de dag des oordeels aankondigde. Het artikel vond uiteraard zijn weg naar gelijkgezinde media in Europa. Alleen, de dagen nadat het artikel verschenen was in het New York Magazine, poneerden allerlei professoren en wetenschappers dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen met het klimaat. Alleen, hun tegenovergestelde boodschap kreeg nauwelijks of geen aandacht.
Twee elementen zijn daarbij belangrijk. 1. de mogelijk hittegolven zullen zich voornamelijk voordoen in delen van Azië en Afrika. Dat aspect vergeet Anuna even te vermelden. 2. de bewering dat miljoenen mensen binnen de zes uur doodgaan klopt alleen voor die mensen die geen mogelijkheid hebben om zich te beschermen tegen de zon. Maar mensen passen zich echter wonderwel ook aan. Als het te warm wordt, zoekt men de schaduw op. Of, denk aan Spanje, waar iedereen de koelte en rust opzoekt tijdens de warmste uren van de dag en een siësta houdt. En ook: de ene mens kan beter tegen de hitte dan de andere. Laat een Eskimo niet rondlopen in Timbuktu (gemiddeld 40°) en zet een Keniaan niet op de Noorpool (gemiddeld -16°).
De boude bewering van Anuna dat u en ik binnenkort “binnen de zes uur dood kunnen zijn” door de extreme hitte, kan ik dus enkel klasseren onder de noemer “paniekzaaierij”.
Ik sta open voor discussie over het klimaat, maar dan zal Anuna toch met betere argumenten moeten afkomen om mij te overtuigen van haar ‘groot’ gelijk.
