Bijkomende wetgeving om relschoppers uit manifestaties te weren komt er niet na druk van vakbonden en PVDA

Raoul Hedebouw (uiterst links) en Peter Mertens (rechts) op een PVDA-manifestatie. Photonews

Uncategorized

De Wever over zaak-El Kaouakibi: “Dat is een algemeen Vlaams probleem: er worden te veel subsidies gegeven”

Anton Schelfaut

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) legt de zaak rond Sihame El Kaouakibi (Open Vld) een algemeen Vlaams probleem bloot. “Er worden te veel subsidies gegeven”, zegt hij bij VTM Nieuws.

De stad Antwerpen heeft vrijdag de inbeslagname gevraagd van het vermogen van Sihame El Kaouakibi. Op die manier wil het stadsbestuur voorkomen dat ze haar 2,46 miljoen euro aan vastgoed verkoopt.

Een stedelijke audit moet nu uitwijzen hoeveel schade de stad precies heeft geleden. “Het grootste deel van het geld zit in die hal (van Let’s Go Urban, red.) en die is 100 procent eigendom van de stad. Dat geld is dus niet verloren”, verklaart burgemeester Bart De Wever. “Maar dat er rond Let’s Go Urban een constructie van vampierbedrijven zou opgezet zijn, die daar systematisch geld uitgezogen hebben, is mogelijk. Dan moeten we inderdaad kijken of onze controlemechanismen wel volstaan. Ik denk dat dat een algemeen Vlaams probleem is: er worden te veel subsidies gegeven.”

“Goedkope reactie”

In een eerdere reactie aan VTM Nieuws situeerde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert het probleem bij de procedure van de stad Antwerpen. “Ik ben ook lokaal actief en als ik subsidies aan een sportvereniging wil geven, zit de financiële dienst achter mij aan voor allerlei bewijsstukken die er moeten zijn alvorens er een euro uitbetaald wordt. Hier is het toch wel… soepel gegaan.”

“De aandacht afleiden van één van uw partijgenoten die eigenlijk in een corruptieschandaal is verwikkeld geraakt naar een stad die je zelf dan nog eens mee bestuurt, dat is een echt zielige reactie”, vindt De Wever. “We zullen die stedelijke audit afwachten.”

De concessie van Let’s Go Urban is sinds begin dit jaar opgeschort. “Als de stedelijke audit is afgerond, is de kans groot dat die ook wordt stopgezet. In de audit zullen we zien hoeveel schade we hebben geleden en dan gaan we tot de laatste cent terugvorderen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “De Wever over zaak-El Kaouakibi: “Dat is een algemeen Vlaams probleem: er worden te veel subsidies gegeven””

  1. Waarom heeft de politiek niet vroeger ingegrepen? Nu lijkt het alsof de politiek verveeld zit dat de fraude aan het licht gekomen is. Hoeveel uren heeft verdachte Sihame El Kaouakibi
    in de politiecel doorgebracht wegens de haar ten laste feiten? Zeker geen ganse nacht zoals de 7 kinderen uit Kapellen die vreedzaam zaten te chillen en ’s avonds ten huize werden aangehouden om op bevel van het parket in het justitiepaleis van Antwerpen te worden opgesloten. In Amerikaanse tv feuilletons worden dergelijke intimiderende laakbare praktijken toebedeeld aan maffiabendes. Ik stel voor dat VTM zijn script van de “buurtpolitie” dringend aanpast aan de Antwerpse realiteit en er een aflevering aan wijdt. De realiteit overstijgt de fictie.

  2. En van wie kwamen de meeste subsidies, mijnheer De Wever?
    Juist: van de Vlaamse regering met ‘sterke’ Jan Jambon als minister-president
    en van de stad Antwerpen met U als burgemeester.
    De Wever heeft de onhebbelijke gewoonte de eigen schuld altijd in andermans schoenen te schuiven. En als dat laatste niet lukt dan wentelt hij zich graag in de rol van Calimero. Allemaal te doorzichtig om nog geloofwaardig te zijn.

  3. Denkelijk zijn er nog die het warm voelen worden, nu de zaak wordt uitgelezen. En de controle mechanismen zijn zo lek als een gieter, de financiële diensten van steden enz, wat doen die met de bewijsstukken die moeten binnengebracht worden ter controle om subsidies te kunnen toewijzen. Dat is een zijde van de kaart, gewoonlijk is er nog een andere zijde aan dezelfde kaart, hoofdzakelijk is er niks mis mee tot het tegendeel is bewezen, we kunnen enkel vaststellen dat Sihame veel handen boven haar hoofd heeft ter bescherming anders kan dit toch niet zover uitlopen? Ik denk al ze om haar hachje te redden weleens een lawine kan teweegbrengen en dat er nog koppen zullen rollen.

Plaats een reactie

Delen