Bart De Wever. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10911755-017

Bart De Wever. Foto Photonews. © Philip Reynaers/Photo News - 10911755-017

Binnenland politiek

De Wever wil terrassen en scholen open: “Maatregel van orde”

Ruben Notteboom

Gisteren werd Antwerpen het toneel van nieuwe corona-overlast. Aan de Leopold de Waelplaats zorgden enkele jongeren voor overlast. De politie moest zelfs honden inzetten om de orde te herstellen. Nu reageert burgemeester Bart De Wever (N-VA) in VTM NIEUWS dat er maatregelen van openbare orde moeten getroffen worden. Eén daarvan is de heropening van terrassen en scholen.

“Als we niet heropenen wordt de remedie op den duur erger dan de kwaal,” klinkt het. Hij noemt het tevens een “ongelofelijke blunder” dat het onderwijs moet sluiten. Daardoor ontstaan er niet enkel problemen met kinderopvang, maar daardoor hebben jongeren ook meer vrije tijd. Daarom gaan ze vaak de straat op, waardoor problemen ontstaan.

“Twee kanten met messen getrokken,” vindt De Wever

Volgens De Wever is de maatschappij momenteel verdeeld in jongeren die hun vrijheid terug willen en ouderen die door corona zouden kunnen sterven. “Beide kanten staan met getrokken messen tegen elkaar”, vindt hij.

Daarom wil De Wever “maatregelen van openbare orde”. Dat wil dus niet zeggen dat hij wil versoepelen, maar hij wil enkele maatregelen aanpassen om problemen te vermijden. Zo wil hij terrassen opnieuw openen, zodat niet iedereen naar dezelfde parken zou gaan. De terrassen moeten dan een maximumcapaciteit respecteren, waardoor men zich meer zal verspreiden.

“Europa heeft gefaald, België faalde nog eens binnen Europa”

Daarnaast wil hij de scholen opnieuw openen. Zo blijven kinderen en jongeren achter de schoolbanken zitten. Daardoor zullen ouders enerzijds geen last meer hebben met kinderopvang. Anderzijds kunnen de hangjongeren dan niet voor overlast zorgen.

Bart De Wever betreurt ook hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Problemen met levering, administratieve problemen waardoor mensen niet meteen hun prik kunnen krijgen… zorgen ervoor dat alles veel trager verloopt dan gehoopt. De Wever zegt dat “Europa totaal gefaald is in de vaccinatiecampagne, maar België is binnen Europa nog eens gefaald.” Hij is niet te spreken de aanpak van de Vivaldi-overheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “De Wever wil terrassen en scholen open: “Maatregel van orde””

  1. De Wever wil “maatregelen van openbare orde”. En hoe zal Jan Jambon leider van de Vlaamse regering reageren in het het overlegcomité van onze zes regeringen? Tot op heden heeft hij altijd de beslissingen van zijn Belgische, Waalse en Franstalige collega’s gevolgd. En tot nader order maakt burgemeester BDW geen deel uit van het Belgisch overlegcomité. Maw BDW spreekt vrijblijvend.

Plaats een reactie

Delen