Uncategorized

Denemarken koppelt als eerste EU-land versoepelingen aan vaccinatie

Wannes Neukermans

Denemarken heeft een aantal coronamaatregelen versoepeld. Onder andere kappers en tattooshops mogen hun deuren opnieuw openen. Opvallend is dat die versoepelingen samenhangen met een vaccinatiepaspoort. Dat paspoort zal in de verdere versoepelstrategie een belangrijke rol spelen. Denemarken is het eerste land in de Europese Unie dat een vaccinatiepaspoort hanteert.

De meeste versoepelingen die in Denemarken ingevoerd worden, hangen samen met het gebruik van het “coronapaspoort”. In het paspoort staat of de houder een vaccin gekregen heeft, eerder besmet is geweest of in de laatste 72 uur een test heeft ondergaan. Met dit paspoort kan je dan toegang krijgen tot diensten als kappers of restaurants.

Net als heel wat andere Europese landen heeft Denemarken een beveiligd digitaal ID-systeem. Het geeft de Denen toegang tot verschillende online platform, zoals overheidsdiensten en hun medisch dossier. De testresultaten van de Denen zijn ook op dit platform te raadplegen.

Vaccinatiepaspoort sleutelrol in verdere versoepelingen

Denemarken wil deze pas optimaal gebruiken in de verdere versoepelingen. Ook Zweden is aan het nadenken over een soortgelijk systeem. Israël heeft met haar “Green Pass”. Israëli’s tonen de pas om toegang te krijgen tot hotels, sportscholen, theaters… Israël heeft een deal gesloten met Griekenland en Cyprus, zodat Israëlische burgers met deze pas naar de landen kunnen reizen. Ook Denemarken bekijkt of ze de pas kan uitbreiden om internationale reizen te faciliteren.

In België heeft ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) advies gevraagd aan experten over ‘vaccinprivileges’. Daar is al direct veel kritiek op gekomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Denemarken koppelt als eerste EU-land versoepelingen aan vaccinatie”

  1. In belgistan moet over alles nog een paar maand gepalaverd worden . zodat maatreglen die iets kunnennuithalen , pas ingevoerd worden als ze zinloos geworden zijn . En dan met harde hand afgedwongen bij de bevolkinsgroepen waar het minste problemen zijn , en de schluld op de burger steken .

Plaats een reactie

Delen