Ongeval met tram en step ter hoogte van Louiza, Brussel. Accident entre un tram et une trottinette a Louise, Bruxelles. (Vincent Duterne / Photo News

Uncategorized

Drugsgerelateerde incidenten in MIVB-stations stijgen

Wannes Neukermans

In de verschillende MIVB-stations (Brussels openbaar vervoer) stijgt het aantal drugsincidenten jaarlijks. Die conclusie komt er nadat Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) cijfers vrijgaf na een vraag van Aurélie Czekalski (MR).

In 2017 werden er 587 incidenten gemeld voor druggebruik op het bus, tram -en metronetwerk. Een jaar later waren er 723 meldingen. 2019 was een hoogtepunt met 927 meldingen. MR-volksvertegenwoordigster Aurélie Czekalski reageerde: “Als frequente gebruiker van het openbaar vervoer vind ik het onaanvaardbaar dat de bevolking nog steeds te vaak geconfronteerd wordt met druggebruik in de MIVB-station. Op die manier komen ook kinderen in aanraking met drugs, dat kan niet.”

In 2020 lag het cijfer weer iets lager: er waren 829 drugsgerelateerde incidenten. Maar die daling heeft alles te maken met de coronacrisis, weet Elke Van den Brandt: “Want sinds de uitbraak van het virus zijn de ordediensten veelal bezig met het naleven van de coronamaatregelen.”

Drugsincidenten moeten dalen om openbaar vervoer te promoten

85 procent van die incidenten hadden betrekking op het bezit van drugs. In vier procent van de gevallen gingen de overtredingen over drugsgebruik.

Czekalski vindt het hoe dan ook belangrijk om dat cijfer te doen zakken om meer Brusselaars het openbaar vervoer te laten nemen. “De bevolking moet zich elk uur van de dag op haar gemak kunnen voelen op het MIVB-netwerk. Veiligheid is echt belangrijk in dat opzicht”, aldus de politica van de Franstalige liberalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Drugsgerelateerde incidenten in MIVB-stations stijgen”

Plaats een reactie

Delen