Uncategorized

Duitse energietransitie loopt niet van leien dakje

Wannes Neukermans

Het Bundesrechnungshof, de federale rekenkamer van Duitsland, uit forse kritiek op haar regering. De kosten van de Duitse energietransitie lopen enorm uit de hand. Daarom staat Duitsland als locatie voor het bedrijfsleven onder druk. Ook is het gevaar op stroomuitval groter dan de Duitse regering erkent.

De Duitse Energiewende, die meer dan tien jaar geleden is gestart, moet er voor zorgen dat Duitsland voor een steeds groter wordend deel op wind- en zonne-energie inzet. Het aandeel fossiele brandstoffen zoals bruinkool moet elk jaar minder worden. Ook zal Duitsland al haar kerncentrales sluiten tegen eind 2022.

Dit groene beleid valt echter veel duurder uit dan verwacht. De Duitse stroomprijzen stijgen en liggen 43 procent hoger dan het Europese gemiddelde.

520 miljard aan subsidies

Kay Scheller, voorzitter van de Duitse rekenkamer, vreest dat het daarbij niet blijft. Hij waarschuwt in Duitse media voor steeds hogere elektriciteitsprijzen. Ook zou Duitsland tot 2025 voor 520 miljard euro aan subsidies en investeringen nodig hebben om het energienet aan te passen aan deze hernieuwbare bronnen.

“De federale rekenkamer ziet het gevaar dat de energietransitie in deze vorm Duitsland als vestigingsplaats in gevaar zal brengen en de financiële kracht van elektriciteitsverbruikende bedrijven en particuliere huishoudens zal overweldigen”, citeert de krant Die Welt voorzitter Scheller.

Ook waarschuwt het Bundesrechnunghof voor een toenemend risico op stroomuitval. In periodes waar er weinig wind- en zonne-energie kan opgewekt worden dreigt er een stroomtekort te onstaan. Het Duitse ministerie van Economische Zaken ziet het positiever in, maar de rekenkamer vertrouwt die berekeningen niet. De Duitse regering is volgens de rekenkamer blind voor het gevaar.

Ook in België was er de voorbije jaren af en toe vrees voor een stroomtekort. Momenteel loopt er een Europese bevraging om de Belgische kerncentrales drie jaar langer open te houden. België hoopt net als de rest van de EU tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Duitse energietransitie loopt niet van leien dakje”

  1. Energietransitie betekent dat je genoeg windmolens en zonnepanelen hebt om ook aan hoge vraag naar elektriciteit te voldoen. Omdat er perioden zijn zonder wind of zon heb je tegelijkertijd ook dezelfde capaciteit nodig aan klassieke centrales (kolen, gas, bruinkool, biomassa of kernenergie). Die klassieke centrales mogen dan geen stroom leveren als er wel zon of wind staat. Op dat ogenblik moeten ze nog wel onderhouden worden en hun personeel betalen. Dan mag het niet verwonderen dat de elektriciteitsprijzen onbetaalbaar worden.

  2. wat zal tante tine daarop antwoorden.Van calvo moeten we ons niet langer iets aantrekken,die zit in Holland voor de MIVB een taalcursus aan het voorbereiden/aanleren.

Plaats een reactie

Delen