Duitse inlichtingendienst gaat "anti-lockdown dwarsdenkers" observeren

Protest tegen de coronamaatregelen in Duitsland. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Duitse inlichtingendienst gaat “anti-lockdown dwarsdenkers” observeren

Kristof Luypaert

De federale Duitse inlichtingendienst gaat zogenaamde “dwarsdenkers” in de gaten houden. Daar mee viseert de organisaties “mensen die radicaal tegen de lockdown” zijn. Dat zei het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Het roept de vraag op of kritiek op coronamaatregelen nog mogelijk is. Tenminste zonder door de overheid als ‘staatsgevaarlijk’ te worden beschouwd.

Het Agentschap ter Bescherming van de Grondwet krijgt zo de toestemming informatie te verzamelen over personen die mogelijk een risico vormen. De afdeling van het agentschap uit de staat Baden-Württemberg houdt deze “dwarsdenkers” al sinds december in de gaten.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer verwachtte ook zo’n beslissing van het federaal agentschap. Volgens het agentschap kunnen de samenzweringstheorieën, die verspreid raakten tijdens de protesten tegen de maatregelen, hardnekkig blijven hangen wanneer de pandemie eindigt.

Hoofd van het agentschap Thomas Haldenwang zei eind vorig jaar dat hij hoop heeft dat “dwarsdenkers” irrelevant worden eens het virus verdwenen is.

“Dwarsdenken” paste niet in rechts-, links- of moslimextremisme

Bij deze aankondiging zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een nieuwe categorie had gemaakt. “Dwarsdenken” paste niet in rechts-, links- of moslimextremisme. De nieuwe categorie wordt “delegitimering van de staat in verband met bescherming van de grondwet” genoemd.

De maatregel geeft toestemming om onder strenge voorwaarden personen systematisch in de gaten te houden en in het geheim informatie te vergaren. Gegevens zoals telefoongesprekken in de gaten houden, zal wel extra toestemming vereisen.

Of dat in België gebeurt is vandaag niet duidelijk. In elk geval beschikt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) via zijn adjunct-kabinetschef over een vlotte lijn met de Belgische veiligheidsdiensten. Paul Van Tigchelt, werkt intussen als als adjunct-kabinetschef voor Justitie en Veiligheid op het kabinet. Hij was vroeger directeur van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse OCAD.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

14 gedachten over “Duitse inlichtingendienst gaat “anti-lockdown dwarsdenkers” observeren”

  1. Meeeh, dat doen ze immers al lang. Je zou natuurlijk verwachten dat men al werk genoeg heeft met (bepaalde reli) gekkies maar dat is duidelijk geen prioriteit …
    Een virus verdwijnt trouwens NOOIT !!

  2. De coronazi’s onderdrukken de volkeren, niet alleen door onafgebroken angst te zaaien voor een longziekte, maar ook door zuivere repressie en intimidatie, met inzet van de grove middelen: robocops met paarden, honden, waterkanonnen, traangasgranaten en wapenstokken. Stop deze sanitaire dictatuur.

  3. De coronazi’s onderdrukken de volkeren, niet alleen door onafgebroken angst te zaaien voor een longziekte, maar ook door zuivere repressie en intimidatie, met inzet van de grove middelen: robocops met paarden, honden, waterkanonnen, traangasgranaten en wapenstokken. Stop deze sanitaire dictatuur.

  4. De coronazi’s onderdrukken de volkeren, niet alleen door onafgebroken angst te zaaien voor een longziekte, maar ook door zuivere repressie en intimidatie, met inzet van de grove middelen: robocops met paarden, honden, waterkanonnen, traangasgranaten en wapenstokken. Stop deze sanitaire dictatuur.

  5. De coronazi’s onderdrukken de volkeren, niet alleen door onafgebroken angst te zaaien voor een longziekte, maar ook door zuivere repressie en intimidatie, met inzet van de grove middelen: robocops met paarden, honden, waterkanonnen, traangasgranaten en wapenstokken. Stop deze sanitaire dictatuur.

  6. Dit keer niet extreem rechts à la “Hitler”, maar extreem links à la “Stalin en Mao”. ’t Wordt echt niet beter…Nieuwe dictatuur is aan ’t groeien. Ach, hebben zovele Duitsers destijds gedacht, ’t gaat vanzelf over…maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot! Laat ons goed opletten, of we zitten opnieuw met de gebakken peren!

  7. Angst voor toekomstige ziekten moet ons niet weerhouden om nu te leven. Ik vind het abnormaal dat de VRT ooit 29 van de 30 minuten nieuwstijd wijdde aan een coronavirus, met om de 15 seconden de vermelding van corona, of een aan deze virale categorie gerelateerd begrip. Dat noem ik hersenspoeling. U niet?

  8. De WHO heeft de definitie van het woord “pandemie” vanaf 2009 steeds aangepast.

    1.Tot april 2009 kon er alleen sprake zijn van een pandemie als er sprake was van een aanzienlijk aantal sterfgevallen.
    2. In april 2009 werd die definitie aangepast i.v.m de Mexicaanse griep.
    3. In 2019 werd die definitie opniéuw door de WHO aangepast. Nú geldt:
    a. het moet ’n nieuwe ziekte zijn +
    b. de ziekte infecteert mensen en kan zware klachten veroorzaken
    c. de ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.

    Op deze manier veroorzaakt de WHO steeds onnodig een pandemiegekte.

  9. @Erik,
    India is ver weg. Volgens de media zijn daar inderdaad ’n hoop doden. Maar dat kan een hele hoop oorzaken hebben, zoals openbare toiletten, geen huistoiletten, slechte lichaamsverzorging en dus slechte lichaamshygiëne, te weinig ziekenhuizen/ziekenbedden/ en te weinig geneesmiddelen, slechte verdeling rijkdom, algemene armoede enz.
    Vóórdat U iets roept, dient U éérst correct te onderzoeken.

  10. Beste Erik….India is 113 keer Belgie kwa bevolking….als u het gemiddelde aantal corona sterfgevallen per dag in India deelt door 113 dan komt u in de buurt van het gemiddeld aantal corona sterfgevallen in Belgie…..vergeet ook niet dat men bij de sterfgevallen geen onderscheid maakt tussen “gestorven door corona” of “gestorven met corona”….als u weet dat 90% van het laatste type is dan is een beetje relativering van al dit cijfergeweld op zijn plaats. En trouwens ; u vernoemt India. Waarschijnlijk omdat onze “media” er niet over kunnen zwijgen. Waarom geen nieuws uit bvb Texas ? In deze staat werden begin maart ongeveer alle coronamaatregelen afgeschaft (masker, social distancing, bars/restos/winkels allemaal open….) …afgaande op de commentaar van onze Belgische virologen zou dit toch tot een catastrofe moeten leiden ? Het tegendeel is waar….waarom berichten de “media” hier niet over ? U kan zich dat soort vragen stellen of gewoon verder slapen. Aan u de keuze.

Plaats een reactie

Delen